ΓΕΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΗΛΟΥ
Πηλός ονομάζεται κάθε αργιλώδες έδαφος, που περιέχει, από κοκκομετρική άποψη, τρία κλάσματα: άργιλο, ιλύ και άμμο.
Η άργιλος προσδίδει στον πηλό ευεργετικές ιδιότητες και τον καθιστά το σημαντικότερο υλικό του εδάφους για όλες τις μορφές της ζωής.
Βιολογικές ιδιότητες της αργίλου
Τα δύο βασικά χημικά στοιχεία της αργίλου είναι το πυρίτιο και το αργίλιο.
Το πυρίτιο, περίπου το 28 % της σύστασης του στερεού φλοιού της Γης, είναι το δεύτερο χημικό στοιχείο, μετά το οξυγόνο (περίπου 49 %) και θεωρείται:
- Αναντικατάστατο για το μεταβολισμό των φυτών.
- Απαραίτητο για το μεταβολισμό ασβεστίου και μεταλλικών ιχνοστοιχείων από τους ζωντανούς οργανισμούς.
- Απαραίτητο για το σχηματισμό συνδετικού ιστού (οστά, δόντια, νύχια, τρίχωμα) στους ζωντανούς οργανισμούς.
Το αργίλιο, περίπου το 8 % της σύστασης του στερεού φλοιού της Γης, είναι το τρίτο χημικό στοιχείο του φλοιού. Η ωσμωτική πίεση κατά την εναλλαγή του νερού και των ιόντων αργιλίου, έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση τοξικών ουσιών από τους ιστούς των ζωντανών οργανισμών, μέσω της επιδερμίδας τους και την προσρόφηση και δέσμευση τους από την άργιλο.
Θεραπευτικές ιδιότητες της αργίλου
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της αργίλου οφείλονται στην παρουσία ιχνοστοιχείων, όπως: πυριτίου, ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου, νατρίου, καλίου, χαλκού, ψευδαργύρου, σεληνίου και μαγγανίου.
Οι θεραπευτικές ενδείξεις που παρουσιάζει η άργιλος είναι:
- Αντισηπτική δράση
- Ρευματολογικές διαταραχές, τραυματολογικές διαταραχές, φλεγμονές, εκφυλιστικές αρθροπάθειες, νευραλγίες, δισκοπάθεια, ρευματισμοί
- Μετατραυματική αγωγή σε διαστρέμματα, μώλωπες, ανακούφιση του πόνου καταγμάτων
- Γυναικολογικές παθήσεις, προβλήματα στειρότητας, φλεγμονώδεις παθήσεις των γεννητικών οργάνων, διαταραχές εμμήνου ρύσης, αμηνόρροιες, ενοχλήσεις από συμφύσεις κατόπιν γυναικολογικών εγχειρήσεων, αιδοιίτιδες, κολπίτιδες, πυελοπεριτονίτιδες
- Παθήσεις αναπνευστικού συστήματος, άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα
- Καρδιοαγγειακές παθήσεις, αγγειακές παθήσεις, φλεβίτιδα, ενδοαρθρίτιδα
- Δερματικές παθήσεις, εκζέματα, νεανικές ακμές, ψωρίαση, τοξικές δερματίτιδες
- Παθήσεις νευρικού συστήματος, αϋπνίες, άγχος, τραυματικές περιφερειακές παραλύσεις των νεύρων
Κοσμετολογία
Η άργιλος συμμετέχει σε διάφορα είδη καλλυντικών με ευεργετικές ιδιότητες. Βασικά είδη καλλυντικών αργίλων είναι:
- Πράσινη άργιλος – μοντμοριλλονίτης: Αποτοξινώνει και ρυθμίζει τις εκκρίσεις της επιδερμίδας, κάνει λίφτινγκ και σύσφιξη. Χρήση σε ανθεκτικές επιδερμίδες.
- Λευκή άργιλος – καολινίτης: Αποτοξινώνει, απολεπίζει, ενυδατώνει και μαλακώνει την επιδερμίδα. Χρήση σε ευαίσθητες επιδερμίδες.
- Κόκκινη άργιλος – ιλλίτης: Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, αποτοξινώνει, ξεκουράζει και ανακουφίζει την επιδερμίδα. Χρήση σε κανονικό, ξηρό και ευαίσθητο δέρμα.
- Ροζ άργιλος – μείγμα ιλλίτη και καολινίτη: Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, τονώνει, καθαρίζει και μαλακώνει το δέρμα. Χρήση σε λεπτές, ευαίσθητες και ώριμες επιδερμίδες.
- Άργιλος Rhassoul – χρώμα κόκκινο – καφέ (όρη του Άτλαντα, Μαρόκο): Έχει στυπτικές ιδιότητες, αφαιρεί νεκρά κύτταρα, ενυδατώνει το δέρμα. Χρήση σε όλες τις επιδερμίδες.
Σημασία του πηλού για τη χλωρίδα
Τα αργιλώδη εδάφη είναι τα κατεξοχήν εύφορα εδάφη. Η αυξημένη τους γονιμότητα οφείλεται στην υψηλή ικανότητά ανταλλαγής στοιχείων με τη μορφή ιόντων της αργίλου. Όσο αυξάνεται το ποσοστό της αργίλου, τόσο αυξάνονται τα ενεργά σωματίδια του εδάφους ανά μονάδα της μάζας του.
Σημασία του πηλού για την πανίδα
Ο πηλός αποτελεί το κύριο δομικό υλικό κατασκευής φωλιάς για τα περισσότερα είδη της πανίδας.
Σημασία του πηλού για τον άνθρωπο
Η σημασία του πηλού για τον άνθρωπο είναι πολλαπλή. Εκτός των βιολογικών και θεραπευτικών του ιδιοτήτων, η χρήση του καλύπτει ή υποστηρίζει ένα ευρύτατο φάσμα παραγωγικών τομέων από την αρχαιότητα ως σήμερα:
- Αγροτική παραγωγή, ως κύριος παράγοντας γονιμότητας των εδαφών
- Κεραμική – αγγειοπλαστική, ως πρώτη ύλη παρασκευής σκευών και έργων τέχνης
- Κεραμουργία, ως πρώτη ύλη παραγωγής μεγάλου φάσματος προϊόντων, οικοδομικών, καθημερινής χρήσης, πυρίμαχων, νανοτεχνολογίας κ.α.
- Βιομηχανική – χημική παραγωγή, ως λιπαντής, ως μέσο διογκωτικό ή πληρωτικό ή ελαστικοποιητής στην παραγωγή συνθετικών πολυμερών, ως μέσο διαχωρισμού ή καθαρισμού χημικών ενώσεων, στεγάνωσης, συγκόλλησης, παραγωγής καλουπιών κ.ά.
- Δόμηση, ως το παγκόσμια κυρίαρχο υλικό δόμησης, από την εμφάνιση του ανθρώπου έως και σήμερα.