ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΥΨΟΥ

Η γύψος, χημικό ίζημα (CaSO·2HO) που ανήκει στους εβαπορίτες, είναι λατομικό ορυκτό, με κρυσταλλική δομή. Οι κρύσταλλοι της είναι πλακώδεις, πρισματικοί ή βελονοειδείς με χρώμα κυρίως διαφανές ή λευκό.

4. Gips1,_Lubin
Κρύσταλλοι γύψου
(του Kluka από http://commons.wikimedia.org/)

Χρήση

Από τη γύψο παράγεται ευρύ φάσμα τεχνητών οικοδομικών προϊόντων, τα σημαντικότερα των οποίων είναι: γυψοσανίδες, ενισχυμένες με διάφορες φυτικές ή ζωικές ίνες γυψοσανίδες, πλίνθοι γύψου, διάφορα κονιάματα, επιχρίσματα και διακοσμητικά είδη. Η άνυδρη γύψος, χρησιμοποιείται στην παραγωγή τσιμέντου για τη στερεοποίηση του.

5. 463687
Γύψινο διακοσμητικό ανάγλυφο οροφής
(του Kurt Michel  / pixelio.de)
7. Gipskarton
Γυψοσανίδες                                
(του Christoph Eichhorn από http://commons.wikimedia.org/)

8. Light
   Μεταλλικός σκελετός στερέωσης γυψοσανίδων
(του P199 από http://commons.wikimedia.org/)
9. Air
Επενδύση γυψοσανίδων
(του Paul Cutler aus Chaska, USA από http://commons.wikimedia.org/)

Παραγωγή

  • Φυσική γύψος Τα ιζήματα του ορυκτού τεμαχίζονται σε μικρού μεγέθους τεμάχια και θερμαίνονται, ώστε να αποβληθεί το κρυσταλλικό νερό. Έως τους 66 °C παράγεται γύψος. Σε θερμοκρασίες άνω των 66 °C παράγεται ανυδρίτης γύψος, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή τσιμέντου. Μετά τη θέρμανση τα τεμάχια αλέθονται.

    Η διαθεσιμότητα αποθεμάτων φυσικής γύψου είναι περιορισμένη επειδή η εξόρυξή της είναι δαπανηρή. Για το λόγο αυτό η αγορά στράφηκε, ιδίως τα τελευταία χρόνια, στη βιομηχανική παραγωγή τεχνητής γύψου.
  • Συνθετική γύψος Η συνθετική γύψος παράγεται από φωσφορικά πετρώματα και υδροχλωρικό οξύ. Περιέχει βαρέα μέταλλα και παρουσιάζει αυξημένες εκπομπές ραδονίου. Η χρήση της στην οικοδομή πρέπει να αποφεύγεται, παρά το χαμηλό της κόστος.
  • Γύψος REA Η γύψος REA είναι παράγωγο της αποθείωσης των καυσαερίων, που εκλύονται κατά τη λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Το διοξείδιο του θείου των καυσαερίων δεσμεύεται με τη χρήση ασβέστη. Το προϊόν αυτής της διεργασίας είναι η γύψος  REA, ακίνδυνη για το χρήστη και για το περιβάλλον.
  •  
11. Kraftwerk
Γύψος REA για παραγωγή γυψοσανίδων
(του indeedous από http://commons.wikimedia.org/)

Φυσικές ιδιότητες

Τα γύψινα προϊόντα είναι ελκυστικά στην κτηριακή κατασκευή. Έχουν μικρό βάρος, εύκολη επεξεργασία, αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλό κόστος και είναι κατάλληλα για ξηρή δόμηση. Μειονεκτήματά τους είναι η μειωμένη αντοχή τους σε κρούση και τριβές, η σταδιακή με το χρόνο χρωματική τους αλλοίωση και η περιορισμένη άδηλη αναπνοή τους.

Περιβαλλοντικές ιδιότητες

  • Τα προϊόντα γύψου έχουν σχετικά μικρή εμπεριεχόμενη ενέργεια.
  • Τα αποθέματα φυσικής γύψου είναι περιορισμένα. Η διαθεσιμότητα  και επάρκεια της γύψου REA εξαρτάται από το ρυθμό εκσυγχρονισμού των βιομηχανικών μονάδων, που καίνε υδρογονάνθρακες και από το μέλλον της καύσης υδρογονανθράκων, που τείνουν να αντικατασταθούν από ανανεώσιμες πηγές.
  • Τα προϊόντα γύψου είναι ανακυκλώσιμα, όταν προέρχονται από φυσική γύψο ή από γύψο REA.
  • Η εξόρυξη ανυδρίτη προκαλεί ηχορύπανση και απελευθερώνει  σκόνη και     αέριους  ρύπους. Απαιτούνται μέτρα προστασίας των εργαζομένων και δέσμευσης των εκπομπών.

Η διάκριση της συνθετική γύψου από τη φυσική ή από τη γύψο REA δεν είναι εύκολη. Προϋπόθεση της ασφαλούς επιλογής των καθαρών και ακίνδυνων προϊόντων γύψου (φυσικής και REA) είναι η ύπαρξη σχετικών πιστοποιήσεων.

Όταν η πρώτη ύλη των προϊόντων είναι φυσική γύψος ή γύψος REA, τα προϊόντα είναι καθαρά και φιλικά προς το περιβάλλον και την υγεία των χρηστών τους.

Σχετικά άρθρα
ΠΡΟЇΟΝΤΑ ΥΑΛΟΥΡΓΙΑΣ
<4B3A5C414E454C4958495C303020D5F0E1E9E8F1E9EFE95FD7FEF1EFE95F4E6

Το γυαλί είναι υλικό άμορφο, σκληρό, εύθραυστο, άκαμπτο, συνήθως διαφανές και ανθεκτικό στην προσβολή χημικών ενώσεων.  Προσφέρει στην κτηριακή κατασκευή Read more

ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ
28. 10mm-

Άοπλο σκυρόδεμα Το σκυρόδεμα είναι τεχνητό πέτρωμα. Οι πρώτες εφαρμογές του χρονολογούνται στις αρχές του 20ου αιώνα. Παρασκευάζεται ως  χονδροκονίαμα, Read more

ΤΣΙΜΕΝΤΟ
20. Cemen

Το τσιμέντο ανήκει στις κονίες. Κονία είναι το υλικό το οποίο σε στερεή (π.χ. τσιμέντο, γύψος) ή σε πολτώδη (π.χ. Read more

ΠΡΟЇΟΝΤΑ ΚΕΡΑΜΟΥΡΓΙΑΣ

Πρώτη ύλη των προϊόντων κεραμουργίας είναι το αργιλώδες χώμα, ο πηλός. Το είδος της αργίλου, η κοκκομετρική σύνθεση  του πηλού, Read more

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ – ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ
1. 014

ΑΣΒΕΣΤΗΣ Ο ασβέστης είναι πανάρχαιο υλικό. Στα αρχαία ελληνικά, ονομαζόταν «άσβεστος τίτανος», όπου η λέξη «τίτανος» δήλωνε την ορυκτή λευκή Read more

ΠΟΥΖΟΛΑΝΕΣ
6095960847_f91605ea67_b

Το όνομα πουζολάνες  προέρχεται από την τοποθεσία Puzzuoli δυτικά της Νάπολης, στην Ιταλία. Οι πουζολάνες είναι λεπτόκοκκες κονίες με μορφή Read more