ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

Το βαμβάκι παράγεται σε πολλές χώρες του κόσμου, κυρίως της Κεντρικής Ασίας (Ινδία, Πακιστάν) και στην Αίγυπτο.

Βαμβάκι

16. BAMBAKI
Βαμβάκι σε ανοιχτό περικάρπιο                               
(του Begonia, από http://de.wikipedia.org/
17.
    Καλλιέργεια βαμβακιού
(από http://commons.wikimedia.org/)

Περιβαλλοντικές ιδιότητες

  • Η εμπεριεχόμενη ενέργεια στο βαμβάκι είναι κυρίως η ενέργεια μεταφοράς του από τις χώρες παραγωγής στις χώρες κατανάλωσης. Παρά τις συχνά μεγάλες αποστάσεις, είναι συνολικά χαμηλή.
  • Το βαμβάκι είναι ανανεώσιμος φυσικός πόρος. Όμως η αύξηση της ζήτησης για την παραγωγή μονώσεων οδηγεί τις χώρες παραγωγής του σε μεγάλης έκτασης μονοκαλλιέργειες, εκτοπίζοντας τις καλλιέργειες παραγωγής τροφής. Ως αποτέλεσμα, η ζημιά που προκαλείται, από τα μακρόβια φυτοφάρμακα, στο περιβάλλον και στα υπόγεια ύδατα των χωρών αυτών αποκτά σοβαρές διαστάσεις.
  • Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της καλλιέργειας βαμβακιού, είναι η απαίτηση μεγάλης κατανάλωσης νερού.
  • Τα υπολείμματα και τα απορρίμματα του βαμβακιού είναι αφομοιώσιμα. Όταν περιέχουν βόρακα δε μπορούν να κομποστοποιηθούν. Μπορούν όμως, με την κατάλληλη μέριμνα, να ξαναχρησιμοποιηθούν. Διαφορετικά πρέπει να καίγονται ως βιομάζα.
  • Το βαμβάκι δεν είναι τοξικό ή επιβλαβές για τους ζωντανούς οργανισμούς. Αναπνέει και επιτρέπει την άδηλη αναπνοή των δομικών στοιχείων που περιβάλλει.

Φυσικές ιδιότητες

  • Το βαμβάκι έχει πολύ καλές θερμομονωτικές ιδιότητες, με συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ = 0,04 W/(m·K), εξαιτίας της δομής των ινών του.
  • Οι ίνες του αναπνέουν και απορροφούν υγρασία. Έτσι εξισορροπούν την υγρασία των εσωτερικών χώρων και συμβάλουν στο αίσθημα ευεξίας. Επειδή το βαμβάκι είναι υδρόφιλο, δεν πρέπει να εκτίθεται σε υψηλά ποσοστά υγρασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Έχει καλές ηχομονωτικές ιδιότητες.
  • Η προστασία του από τρωκτικά και διάφορα έντομα και η πυροπροστασία του επιτυγχάνονται με τη χρήση βόρακα (προσθήκη 3 – 8 %).
  • Είναι υλικό ελαστικό και επεξεργάσιμο.

Χρήση

Η χρήση του βαμβακιού για την παραγωγή μονώσεων αυξάνεται και ταυτόχρονα διευρύνεται το φάσμα των μονωτικών ειδών και προϊόντων του.

Τα πιο συνηθισμένα είδη μονώσεων βαμβακιού είναι:

Μαλακές θερμομονωτικές πλάκες ή ρολά. Οι ίνες του βαμβακιού ραντίζονται με βόρακα και στεγνώνουν με θερμό αέρα. Στη συνέχεια στρώνονται και ράβονται στο επιθυμητό πάχος. Συχνά το στρώμα  καλύπτεται με βαμβακερό ύφασμα, πάχους από 50 έως 200 mm.

Φυσητό βαμβάκι. Οι ίνες του βαμβακιού τεμαχίζονται, ραντίζονται με βόρακα, στεγνώνουν και ακολουθεί η έγχυση τους σε δομικά διάκενα, με την ίδια  μέθοδο που γίνεται και η έγχυση κυτταρίνης.

Ηχομονωτικές πλάκες ή ρολά. Για την παραγωγή προϊόντων ηχομόνωσης το ράψιμο του βαμβακιού είναι πιο σφιχτό και πυκνό και το στρώμα που προκύπτει έχει έως και τριπλάσια πυκνότητα από αυτή των θερμομονωτικών στρωμάτων και πάχος από 4 έως 10 mm. Τα στρώματα αυτά χρησιμοποιούνται και για την κατασκευή ελαφρών εσωτερικών διαχωριστικών τοίχων.

Ταινίες σφράγισης αρμών. Τοποθετούνται σε περιοχές κτηριακών αρμών, όπως μεταξύ κουφώματος και τοιχοποιίας.

18α. Streckband
Ταινία βαμβακιού
(του Ikiwaner από http://commons.wikimedia.org/)
Σχετικά άρθρα
ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΧΟΡΤΟΥ
68. gramitherm_01

Οι μονώσεις χόρτου παρασκευάζονται από τα πιο διαδεδομένα και ανθεκτικά είδη χόρτου μεγάλων χορτολιβαδικών εκτάσεων. Η μονωτική τους ικανότητα οφείλεται Read more

ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ
24. ΚΑΝΝΑΒΗ 1

Η κάνναβη κατάγεται από την Κεντρική Ασία. Είναι ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο. Αναπτύσσεται γρήγορα, Read more

ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΞΥΛΟΜΑΛΛΟΥ
1. 300178

Οι μονώσεις ξυλόμαλλου έχουν μορφή σκληρών θερμοηχομονωτικών πλακών. Είναι ευρύτατα γνωστές με το όνομα Heraklith, διότι η εταιρεία Heraklith είχε Read more

ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΙΝΩΝ ΞΥΛΟΥ
7α. 59760

Οι θερμομονώσεις ινών ξύλου είναι από τις πρώτες θερμομονώσεις που εμφανίστηκαν στην αγορά, ήδη από την δεκαετία του 1930. Μαζί Read more

ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΚΥΤΤΑΡΙΝΗΣ
41. thermofloc3

Οι μονώσεις κυτταρίνης παράγονται από ανακυκλωμένο χαρτί. Είναι μονώσεις πολύ διαδεδομένες διότι ανταποκρίνονται πλήρως στα κριτήρια της οικολογικής δόμησης και Read more

ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΛΙΝΑΡΙΟΥ
47. flachs5

Το λινάρι κατάγεται από την Ασία. Φύεται ή καλλιεργείται εύκολα σε εύκρατα κλίματα. Ευδοκιμεί και στις χώρες της Μεσογείου, στην Read more