ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

Το βαμβάκι παράγεται σε πολλές χώρες του κόσμου, κυρίως της Κεντρικής Ασίας (Ινδία, Πακιστάν) και στην Αίγυπτο.

Βαμβάκι

16. BAMBAKI
Βαμβάκι σε ανοιχτό περικάρπιο                               
(του Begonia, από http://de.wikipedia.org/
17.
    Καλλιέργεια βαμβακιού
(από http://commons.wikimedia.org/)

Περιβαλλοντικές ιδιότητες

  • Η εμπεριεχόμενη ενέργεια στο βαμβάκι είναι κυρίως η ενέργεια μεταφοράς του από τις χώρες παραγωγής στις χώρες κατανάλωσης. Παρά τις συχνά μεγάλες αποστάσεις, είναι συνολικά χαμηλή.
  • Το βαμβάκι είναι ανανεώσιμος φυσικός πόρος. Όμως η αύξηση της ζήτησης για την παραγωγή μονώσεων οδηγεί τις χώρες παραγωγής του σε μεγάλης έκτασης μονοκαλλιέργειες, εκτοπίζοντας τις καλλιέργειες παραγωγής τροφής. Ως αποτέλεσμα, η ζημιά που προκαλείται, από τα μακρόβια φυτοφάρμακα, στο περιβάλλον και στα υπόγεια ύδατα των χωρών αυτών αποκτά σοβαρές διαστάσεις.
  • Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της καλλιέργειας βαμβακιού, είναι η απαίτηση μεγάλης κατανάλωσης νερού.
  • Τα υπολείμματα και τα απορρίμματα του βαμβακιού είναι αφομοιώσιμα. Όταν περιέχουν βόρακα δε μπορούν να κομποστοποιηθούν. Μπορούν όμως, με την κατάλληλη μέριμνα, να ξαναχρησιμοποιηθούν. Διαφορετικά πρέπει να καίγονται ως βιομάζα.
  • Το βαμβάκι δεν είναι τοξικό ή επιβλαβές για τους ζωντανούς οργανισμούς. Αναπνέει και επιτρέπει την άδηλη αναπνοή των δομικών στοιχείων που περιβάλλει.

Φυσικές ιδιότητες

  • Το βαμβάκι έχει πολύ καλές θερμομονωτικές ιδιότητες, με συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ = 0,04 W/(m·K), εξαιτίας της δομής των ινών του.
  • Οι ίνες του αναπνέουν και απορροφούν υγρασία. Έτσι εξισορροπούν την υγρασία των εσωτερικών χώρων και συμβάλουν στο αίσθημα ευεξίας. Επειδή το βαμβάκι είναι υδρόφιλο, δεν πρέπει να εκτίθεται σε υψηλά ποσοστά υγρασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Έχει καλές ηχομονωτικές ιδιότητες.
  • Η προστασία του από τρωκτικά και διάφορα έντομα και η πυροπροστασία του επιτυγχάνονται με τη χρήση βόρακα (προσθήκη 3 – 8 %).
  • Είναι υλικό ελαστικό και επεξεργάσιμο.

Χρήση

Η χρήση του βαμβακιού για την παραγωγή μονώσεων αυξάνεται και ταυτόχρονα διευρύνεται το φάσμα των μονωτικών ειδών και προϊόντων του.

Τα πιο συνηθισμένα είδη μονώσεων βαμβακιού είναι:

Μαλακές θερμομονωτικές πλάκες ή ρολά. Οι ίνες του βαμβακιού ραντίζονται με βόρακα και στεγνώνουν με θερμό αέρα. Στη συνέχεια στρώνονται και ράβονται στο επιθυμητό πάχος. Συχνά το στρώμα  καλύπτεται με βαμβακερό ύφασμα, πάχους από 50 έως 200 mm.

Φυσητό βαμβάκι. Οι ίνες του βαμβακιού τεμαχίζονται, ραντίζονται με βόρακα, στεγνώνουν και ακολουθεί η έγχυση τους σε δομικά διάκενα, με την ίδια  μέθοδο που γίνεται και η έγχυση κυτταρίνης.

Ηχομονωτικές πλάκες ή ρολά. Για την παραγωγή προϊόντων ηχομόνωσης το ράψιμο του βαμβακιού είναι πιο σφιχτό και πυκνό και το στρώμα που προκύπτει έχει έως και τριπλάσια πυκνότητα από αυτή των θερμομονωτικών στρωμάτων και πάχος από 4 έως 10 mm. Τα στρώματα αυτά χρησιμοποιούνται και για την κατασκευή ελαφρών εσωτερικών διαχωριστικών τοίχων.

Ταινίες σφράγισης αρμών. Τοποθετούνται σε περιοχές κτηριακών αρμών, όπως μεταξύ κουφώματος και τοιχοποιίας.

18α. Streckband
Ταινία βαμβακιού
(του Ikiwaner από http://commons.wikimedia.org/)
Σχετικά άρθρα
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εφαρμογή καθαρών τεχνολογιών δόμησης είναι δυνατή σε κάθε κτηριακή κατασκευή. Προϋποθέτει τη χρήση υλικών, τα οποία: Έχουν χαμηλή Read more

ΚΑΘΑΡΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
ΚΑΘΑΡΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα υλικά, τα προϊόντα και οι τεχνολογίες δόμησης παρουσιάζουν μια τεράστια ποικιλία, που Read more

ΔΟΜΗΣΗ ΜΕ ΠΗΛΟ
1. TELIKO

Η δόμηση με πηλό ήταν η δεύτερη από τις τρεις φάσεις κατασκευής, από την Ανέλιξη, ενός περιπτέρου με ξύλινο φέροντα Read more

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΙΒΛΙΑ – ΣΥΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΕΡΓΑΣΙΕΣ Bjiorn Berge, The Ecology of Building Material, second edition, Architectural Press,Burlington, USA, 2009 Gernot Minke, Read more

ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
01

Ο όρος «πόροι» αναφέρεται στις ύλες του Πλανήτη, που χρησιμεύουν στο ανθρώπινο είδος για την επιβίωση, την αναπαραγωγή, την παραγωγή Read more

ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
10_ΚΥΚΛΟΣ ΥΛΙΚΩΝ

Η ενέργεια που εμπεριέχεται στα δομικά υλικά και καταναλώνεται στη διαδικασία της δόμησης, συντίθεται από ένα σύνολο διαφόρων μορφών ενέργειας, Read more