ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΙΝΩΝ ΞΥΛΟΥ

Οι θερμομονώσεις ινών ξύλου είναι από τις πρώτες θερμομονώσεις που εμφανίστηκαν στην αγορά, ήδη από την δεκαετία του 1930. Μαζί με αυτές της  κυτταρίνης, είναι από τις πιο διαδεδομένες θερμομονώσεις καθαρών υλικών.

Οι μονώσεις των ινών ξύλου έχουν τη μορφή μαλακών πλακών ή χυτής μόνωσης.

7α. 59760
Τα νερά που σχηματίζουν οι ίνες του ξύλου (μαόνι)
(του piu700  / pixelio.de)

Τρόπος παρασκευής

Οι ίνες του ξύλου προέρχονται  από υπολείμματα κατεργασίας ξύλου κωνοφόρων δέντρων, σχίζες, φλούδες και μικρά ξυλάκια. Αυτά εκτίθενται σε θερμό ατμό, φουσκώνουν, μαλακώνουν και στη συνέχεια αλέθονται μεταξύ δύο μεταλλικών πλακών, ώστε να ξεχωρίσουν οι ίνες τους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ίνες ξύλου

Η παρασκευή των μονωτικών πλακών  γίνεται με υγρή ή με ξηρή διαδικασία.

Κατά την υγρή διαδικασία διαμορφώνεται, με ανάδευση σε πολύ θερμό νερό, μία μάζα – πολτός ινών. Το μείγμα τοποθετείται σε κάδους και στη συνέχεια σε μηχανές μορφοποίησης, όπου συμπιέζεται για να απομακρυνθεί το νερό. Κατά την ανάδευση ενεργοποιείται με το νερό και τη θερμότητα η λιγνίνη, η φυσική ρητίνη των ινών του ξύλου, που λειτουργεί κατά την ξήρανση στους 160 έως 220C, ως συγκολλητική ύλη των ινών. Η συγκόλληση των ινών είναι επαρκής και δεν απαιτείται προσθήκη άλλης συγκολλητικής ύλης.

Κατά την ξηρή διαδικασία αμέσως μετά την πολτοποίηση οι ίνες στεγνώνουν και αναμιγνύονται με κόλλα. Μορφοποιούνται στο επιθυμητό πάχος, συμπιέζονται και στεγνώνουν οριστικά με υγρό – θερμό αέρα.

9. ίνες ξύλλου
Πλάκα ινών ξύλου

Για την παραγωγή εύκαμπτων θερμομονωτικών πλακών προστίθενται στο μείγμα των ινών του ξύλου διάφορες άλλες συνδετικές υφαντικές ίνες.

Επίσης συχνά προστίθενται υδρόφοβες ύλες (ρητίνες κωνοφόρων, παραφίνη, ασφαλτικό διάλυμα, λατέξ) για να μειώσουν την υδροαπορροφητικότητα της μόνωσης ή ρητίνες (όπως πολυουρεθάνης) καθώς και τσιμέντο ή μαγνησίτης για να αυξήσουν την σταθερότητά της.

Η επιλογή των πρόσθετων υλικών εξαρτάται από τις χρηστικές ή περιβαλλοντικές ιδιότητες, που θέλει να προσδώσει στα προϊόντα της, η κάθε εταιρεία παραγωγής.

9α. ίνες ξύλλου
Πλάκες ινών ξύλου με διαφορετικά πάχη και πυκνότητες

Για την παρασκευή της χυτής μόνωσης ινών ξύλου οι ίνες, αφού διαχωριστούν, υφίστανται επεξεργασία με τυρόγαλο για την αύξηση της πυραντίστασης και με  διάλυμα σόδας – αλισίβας για την προστασία από μύκητες. Μετά τοποθετούνται, ως χυτή μόνωση, με εμφύσηση ή με έγχυση στα διάκενα μεταξύ δομικών στοιχείων.

Περιβαλλοντικές ιδιότητες

  • Η εμπεριεχόμενη ενέργεια στις πλάκες ινών ξύλου είναι χαμηλή.
  • Οι πρώτες ύλες της παραγωγής μονώσεων ινών ξύλου είναι ανανεώσιμες (ξύλο). Είναι τα άφθονα υπολείμματα της υλοτόμησης ή της βιομηχανίας ξύλου που αξιοποιούνται,  αντί να πεταχτούν.
  • Οι καταστραμμένες πλάκες ινών ξύλου, που δεν μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν, αφομοιώνονται πλήρως από το περιβάλλον, με εξαίρεση τα προϊόντα τους, που περιέχουν επιβλαβείς προσμίξεις.
  • Οι ίνες ξύλου είναι υλικό καθαρό και ακίνδυνο για τους ζωντανούς οργανισμούς. Επίσης αναπνέουν  και επιτρέπουν  την άδηλη αναπνοή των δομικών στοιχείων που μονώνουν. Η ιδιότητά τους όμως αυτή αναιρείται, όταν αναμειχθούν με επιβλαβή πρόσμικτα.

Φυσικές ιδιότητες

  • Οι μονώσεις των ινών ξύλου, συγκρινόμενες με τα άλλα θερμομονωτικά υλικά, παρουσιάζουν σχετικά καλές τιμές θερμικής αγωγιμότητας. Ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας των μαλακών πλακών είναι  λ = 0,038 έως 0,060 W/(m·K), ανάλογα με το προϊόν και την εταιρεία παραγωγής, ενώ των χυτών ινών είναι  λ = 0,045 –  0,055 W/(m·K).
  • Η αντίσταση στη διάχυση υδρατμών των ινών ξύλου είναι μεγαλύτερη από αυτή  του ξυλόμαλλου (μ = 5 – 10). Οι ίνες, όταν αναπνέουν, στεγνώνουν εύκολα.  Εξισορροπούν έτσι τα επίπεδα υγρασίας των χώρων.
  • Οι μονώσεις ινών ξύλου έχουν καλές ηχομονωτικές ιδιότητες.
  • Η ικανότητα πυραντίστασής τους βελτιώνεται με το ράντισμά τους με βόρακα.

Χρήση

Οι μαλακές μονωτικές πλάκες ινών ξύλου τοποθετούνται ως θερμομόνωση και ηχομόνωση στο εσωτερικό των κτηρίων, σε δάπεδα, οροφές και στέγες ή στην κατασκευή διαχωριστικών τοίχων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Τοποθέτηση πλακών ινών ξύλου πάνω από την ψευδοροφή και στην εξωτερική πλευρά του τοίχου

Η χυτή μόνωση ινών ξύλου μπορεί να τοποθετηθεί ως θερμομόνωση του κελύφους, στο διάκενο μεταξύ των δύο εξωτερικών τοιχοποιιών, ή σε εσωτερικά διαχωριστικά μεταξύ αμφίπλευρης επένδυσης.

Σχετικά άρθρα
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εφαρμογή καθαρών τεχνολογιών δόμησης είναι δυνατή σε κάθε κτηριακή κατασκευή. Προϋποθέτει τη χρήση υλικών, τα οποία: Έχουν χαμηλή Read more

ΚΑΘΑΡΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
ΚΑΘΑΡΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα υλικά, τα προϊόντα και οι τεχνολογίες δόμησης παρουσιάζουν μια τεράστια ποικιλία, που Read more

ΔΟΜΗΣΗ ΜΕ ΠΗΛΟ
1. TELIKO

Η δόμηση με πηλό ήταν η δεύτερη από τις τρεις φάσεις κατασκευής, από την Ανέλιξη, ενός περιπτέρου με ξύλινο φέροντα Read more

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΙΒΛΙΑ – ΣΥΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΕΡΓΑΣΙΕΣ Bjiorn Berge, The Ecology of Building Material, second edition, Architectural Press,Burlington, USA, 2009 Gernot Minke, Read more

ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
10_ΚΥΚΛΟΣ ΥΛΙΚΩΝ

Η ενέργεια που εμπεριέχεται στα δομικά υλικά και καταναλώνεται στη διαδικασία της δόμησης, συντίθεται από ένα σύνολο διαφόρων μορφών ενέργειας, Read more

ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
01

Ο όρος «πόροι» αναφέρεται στις ύλες του Πλανήτη, που χρησιμεύουν στο ανθρώπινο είδος για την επιβίωση, την αναπαραγωγή, την παραγωγή Read more