Μελέτες – κατασκευή
Γεωργιάδου Έλλη, Αρχιτέκτων Μηχανικος: Αρχιτεκτονική μελέτη
Δελιούση Κυριακή, Αρχιτέκτων Μηχανικός: αρχιτεκτονική μελέτη
Καρβέλης Γιάννης, Αρχιτέκτων Μηχανικός: αρχιτεκτονική μελέτη
Παπαδόπουλος Διογένης, Πολιτικός Μηχανικός: στατική μελέτη
Μιχαλάρη Ιωάννα, Πολιτικός Μηχανικός: στατική μελέτη
Θέση
Η ιδιοκτησία βρίσκεται στον οικισμό Αβδήρων του Νομού Ξάνθης, σε υψόμετρο περίπου 60 m από τη θάλασσα. Νότια και νοτιοανατολικά, σε απόσταση 4 – 5 km απλώνεται το Θρακικό πέλαγος και ο Όρμος Βιστονίας. Βόρεια, σε απόσταση 20 km, βρίσκεται, στους πρόποδες του ορεινού όγκου της Ροδόπης, η Ξάνθη.
Το οικόπεδο έχει έκταση 810 m², νότιο – νοτιοδυτικό προσανατολισμό και αρκετή κλίση (2,7 m υψομετρική διαφορά) προς το Νότο, συγκεντρωμένη κυρίως στη βόρεια ζώνη του, στην πλευρά της Δημοτικής οδού.
Κλίμα
Το κλίμα της περιοχής είναι μεσογειακό. Επηρεάζεται το καλοκαίρι από τα δροσερά βορεινά ρεύματα της Ροδόπης και από τις ημερήσιες θαλάσσιες αύρες. Το χειμώνα δέχεται συχνά ισχυρούς και ψυχρούς βόρειους ανέμους από τη Ροδόπη.
Στοιχεία κτηρίου
Η κατοικία σχεδιάστηκε το 2011 και η κατασκευή της προγραμματίζεται για το 2013. Είναι διώροφη, με 140 m² δόμηση, 20 m² ισόγεια αποθήκη οικιακής χρήσης, προσαρτημένη στη δυτική πλευρά της κατοικίας και 70 m² υπόγειο.
Προσανατολισμός – δομή
Η μεγάλη πλευρά της κατοικίας είναι στραμμένη προς το Νότο.
Το ισόγειο, 90 m2, περιλαμβάνει στη νότια ζώνη χώρους καθιστικού και τραπεζαρίας και στη βόρεια κουζίνα, είσοδο, κλιμακοστάσιο, γραφείο και μικρό λουτρό. Ο χώρος του καθιστικού στεγάζεται με κεκλιμένη στέγη. Στην ανώτερη στάθμη της οροφής της υπάρχουν ανοίγματα θερινού κατακόρυφου αερισμού προς την Ανατολή και τη Δύση (διαμέσου της αποθήκης).
Στον όροφο, 50 m2, βρίσκονται δύο νότια υπνοδωμάτια, λουτρό και το κλιμακοστάσιο.
Το δυτικό υπνοδωμάτιο είναι υπερυψωμένο και περικλείει στη δυτική πλευρά του όγκου του κατακόρυφη κλειστή απότομη σκάλα που οδηγεί στο δώμα. Ο χώρος αυτός αποτελεί ένα σημαντικό αγωγό κατακόρυφου θερινού αερισμού για το δωμάτιο και για όλοκληρο το κτήριο.
Το ανατολικό υπνοδωμάτιο έχει στο υψηλότερο σημείο του δυτικού τοίχου του, κάτω από την κορυφογραμμή της στέγης ένα άνοιγμα κατακόρυφου αερισμού, που σε συνδυασμό με τα στενά παράθυρα του ανατολικού του τοίχου, εξασφαλίζει το καλοκαίρι την απαγωγή του θερμού αέρα.
Το υπόγειο, 80 m2, περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους και λεβητοστάσιο.
Η στέγη είναι δίριχτη με κλίση προς το Βορρά και το Νότο. Στο κέντρο της μένει ελεύθερη η επιφάνεια μικρού δώματος που διευκολύνει την επισκεψιμότητά της και συμβάλει εξαιρετικά στον κατακόρυφο αερισμό του κτηρίου.
Κατασκευή
Η κατοικία θα κατασκευαστεί με φέροντα οργανισμό οπλισμένου σκυροδέματος και τοιχοποιίες πλήρωσης από διάτρητο οπτόπλινθο.
Το οπλισμένο σκυρόδεμα θα μονωθεί εξωτερικά με ξυλόμαλλο πάχους 17,5 cm. Η ξύλινη στέγη, επικαλυμμένη με ολλανδικό κεραμίδι, θα μονωθεί με ξυλόμαλλο πάχους 17,5 cm. Τα πάχη αυτά επιβάλλονται από τον Κ.Εν.Α.Κ.
Οι εξωτερικές τοιχοποιίες, συνολικού πάχους 40 cm, θα κατασκευαστούν από ελαφροβαρή διάτρητο οπτόπλινθο πάχους 30 cm εξωτερικά και απλό διάτρητο οπτόπλινθο, πάχους 9 cm εσωτερικά, θα εξασφαλίζουν πλήρη θερμομόνωση και θα συμβάλλουν στην αύξηση της θερμικής μάζας του κτηρίου. Στην κατασκευή θα αποκλειστεί εντελώς η χρήση πολυστερίνης και πολυουρεθάνης, οποιασδήποτε μορφής.
Οι εσωτερικές τοιχοποιίες, από διάτρητο οπτόπλινθο, πάχους κατά κανόνα 15 cm, θα συμβάλλουν στην αύξηση της μάζας και της θερμικής αδράνειας του κτηρίου.
Η κατασκευή του κελύφους, χωρίς φράγμα υδρατμών, θα εξασφαλίζει την πλήρη άδηλη αναπνοή του κελύφους για την εκτόνωση της εσωτερικής υγρασίας και των τοξικών ουσιών του εσωτερικού αέρα. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν ως την αποπεράτωση της κατασκευής θα είναι καθαρά, μη τοξικά και ακίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον, όπως φυτικό μαλλί για τη σφράγιση αρμών, υδροχρώματα καζεΐνης, βερνίκια φυτικών υλών με φυτικά διαλυτικά κ.ά..
Θέρμανση
Η επιφάνεια του κτηριακού κελύφους που είναι το χειμώνα εκτεθειμένη στον νότιο ηλιασμό, είναι, κατά πλάτος και καθ’ ύψος, μεγάλη. Όλοι οι κύριοι χώροι της κατοικίας θα δέχονται πλήρη νότιο ηλιασμό. Στη βορεινή τους πλευρά φέρουν μικρά ανοίγματα, απαραίτητα για το θερινό δροσισμό ή προστατεύονται από χώρους ανάσχεσης, όπως ο ανεμοφράκτης της εισόδου, οι βοηθητικοί χώροι και η κουζίνα. Ο νότιος υαλόφρακτος χώρος του διαδρόμου του ορόφου, μεταξύ των υπνοδωματίων θα συμβάλει, τις ώρες της ηλιοφάνειας, στη θέρμανσή τους.
Ηλιοπροστασία
Η δυτική πλευρά του κτηρίου δεν έχει ανοίγματα, ενώ η ανατολική έχει ελάχιστα, μικρά και μικρού πλάτους. Η δυτική πλευρά προστατεύεται πρόσθετα από την αποθήκη.
Στη νοτιοανατολική πλευρά, έξω από την κουζίνα, υπάρχει υπαίθριος καθηστικός χώρος. Το καλοκαίρι θα σκιάζεται ως το μεσημέρι από τη φυτεμένη πέργολα που θα τον καλύπτει και το πρωί από κατακόρυφο πέτασμα στην ανατολική του πλευρά. Τις υπόλοιπες ώρες θα σκιάζεται από το κτήριο και έτσι θα διατηρείται το απόγευμα και το βράδυ δροσερός.
Η νότια πλευρά του κτηρίου θα σκιάζεται από τις προεξοχές της στέγης, από την φυτεμένη πέργολα στον κεντρικό εξώστη του ορόφου και πρόσθετα, από τέντες στα ανοίγματα του καθηστικού (στο ισόγειο) και του δυτικού υπνοδωματίου (στον όροφο).
Δροσισμός
Η θερμική μάζα της κατοικίας θα είναι επαρκής για να τη διατηρεί δροσερή στη διάρκεια των θερινών ημερών, αρκεί τα βράδια να ψύχεται αποτελεσματικά.
Έχει δοθεί, κατά το σχεδιασμό, ιδιαίτερη προσοχή στην εξασφάλιση θερινού διαμπερούς αερισμού Βορρά – Νότου σε όλους τους χώρους της κατοικίας. Στην εξασφάληση κατακόρυφου αερισμού δόθηκε ακόμη μεγαλύτερο βάρος. Οι κύριοι χώροι φέρουν όλοι ανοίγματα κατακόρυφου αερισμού στην ανώτερη στάθμη τους.
Το κλιμακοστάσιο, τοποθετημένο στο κέντρο της κάτοψης, καλύπτει όλο το ύψος του κτηρίου και απάγει το θερμό αέρα από το μεγάλο άνοιγμα στο πλατύσκαλο του ορόφου, σε συνδυασμό με το βορεινό άνοιγμα στην ανώτερη στάθμη του.
Ιδιαίτερο ρόλο στον κατακόρυφο αερισμό του κτηρίου και στον ελκυσμό ψυχρότερου αέρα από το υπόγειο, θα παίξει ο χώρος της σκάλας που οδηγεί στο δώμα, εξαιτίας της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς από το υπόγειο, που διευκολύνει και ενισχύει τον ελκυσμό.