ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΠΥΡΙΤΙΚΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ

Οι μονώσεις πυριτικού ασβεστίου ανήκουν στις ορυκτές μονώσεις. Παρασκευάζονται από ασβέστη (οξείδιο του ασβεστίου, CaO) και χαλαζιακή άμμο (διοξείδιο του πυριτίου, SiO). Όταν περιέχουν τσιμέντο μπορούν να καταταγούν στα ατμοσληρυνόμενα αφροσκυροδέματα.

Τρόπος παρασκευής

Στην πρώτη φάση παραγωγής αναμιγνύονται ασβέστης και χαλαζιακή άμμος με νερό και πρόσθετα υλικά για τη δημιουργία πόρων.

Στη δεύτερη φάση το υλικό σκληρύνεται με την επίδραση υπερθερμασμένου ατμού, μεγάλης πίεσης. Η μάζα του διαμορφώνει δομή τριχοειδών ανοιχτών πόρων, στους οποίους οφείλεται τόσο η θερμομονωτική ιδιότητα των μονώσεων, όσο και η ικανότητά τους να απορροφούν υδρατμούς.

Στις πρώτες ύλες μπορούν να προστεθούν ίνες κυτταρίνης ή τσιμέντο για αύξηση της αντοχής των πλακών.

Πλάκες πυριτικού ασβέστιού

14. klimaplus1-744x1024
(της HAGA AG, Naturbaustoffe από http://www.crcommunications.ch/)
15. klimaplus4-e1368792318876
(της HAGA AG, Naturbaustoffe από http://www.crcommunications.ch/)

Περιβαλλοντικές ιδιότητες:

  • Η εμπεριεχόμενη ενέργεια του πυριτικού ασβεστίου είναι σχετικά χαμηλή, συγκρινόμενη με αυτή άλλων ορυκτών μονώσεων.  
  • Τα αποθέματα των πρώτων υλών του πυριτικού ασβεστίου είναι άφθονα. Είναι ορυκτά που μπορεί να θεωρηθούν μη εξαντλήσιμα.
  • Τα απορρίμματα του πυριτικού ασβεστίου διατίθενται ως οικοδομικά απορρίμματα.
  • Τα ορυκτά του πυριτικού ασβεστίου είναι καθαρά υλικά πετρωμάτων. Οι μονώσεις του είναι ακίνδυνες. Όταν όμως οι συνδετικές ύλες δόμησής τους είναι συνθετικές κόλλες (π.χ. κόλλες πολυουρεθάνης) απελευθερώνουν τοξικές ουσίες.

Φυσικές ιδιότητες:

  • Η θερμομονωτική ικανότητα των μονώσεων πυριτικού ασβεστίου είναι καλή έως μέτρια, ανάλογα με την πυκνότητα του προϊόντος με  συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ = 0,04 – 0,07 W/(m·K).
  • Οι μονώσεις πυριτικού ασβεστίου εμφανίζουν μικρή αντίσταση στη διάχυση υδρατμών με συντελεστή μ = 3 – 6. Εξ αιτίας της τριχοειδούς δομής τους απορροφούν και συγκρατούν εύκολα υδρατμούς και τους αποδίδουν εξίσου εύκολα. Μπορούν να αποθηκεύσουν υδρατμούς σε ποσοστό μέχρι και 90 % του βάρους τους.  Είναι καλοί σταθεροποιητές υγρασίας για τους εσωτερικούς χώρους.
  • Το πυριτικό ασβέστιο είναι άκαυστο και έχει εξαιρετικές πυροπροστατευτικές ιδιότητες.
  • Το πυριτικό ασβέστιο εμποδίζει την ανάπτυξη μυκήτων και τη δημιουργία μούχλας, εξαιτίας της τιμής pH = 10
  • Οι μονώσεις πυριτικού ασβεστίου έχουν σχετικά υψηλό κόστος.

Χρήση:

Οι πλάκες πυριτικού ασβεστίου είναι εξαιρετικά κατάλληλες για εσωτερική θερμομόνωση, στο διάκενο δικέλυφης τοιχοποιίας και σε όλα τα δομικά διάκενα. Αποτελούν ιδανική λύση για υφιστάμενες κατασκευές που εμφανίζουν συσσώρευση υγρασίας στους τοίχους. Απορροφούν υγρασία και στεγνώνουν. Δεν είναι κατάλληλες για εξωτερική θερμομόνωση, επειδή είναι υδρόφιλες.

16. klimaplus2-e1368792350205
Τοποθέτηση εσωτερικής θερμομόνωσης (της HAGA AG, Naturbaustoffe από http://www.crcommunications.ch/)

Από πυριτικό ασβέστιο με προσθήκη τσιμέντου παράγονται διάφορα δομικά προϊόντα, όπως θερμομονωτικοί πλίνθοι.

Προϊόντα πυριτικού ασβέστιου με μορφή πλακών και εξαρτημάτων χρησιμοποιούνται, ως ιδιαίτερα πυράντοχα, στις εγκαταστάσεις παραγωγής τσιμέντου, αλουμινίου, ηλεκτρικής ενέργειας και κεραμικών προϊόντων.

Σχετικά άρθρα
ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΥΑΛΟΒΑΜΒΑΚΑ
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι μονώσεις υαλοβάμβακα ανήκουν, όπως και οι μονώσεις πετροβάμβακα στις ορυκτές μονώσεις, στους ορυκτοβάμβακες. Παράγονται από ανακυκλωμένο γυαλί με προσθήκη Read more

ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΛΙΤΗ
1. 2005perlite

Ο περλίτης είναι ηφαιστειογενές ρυολιθικό πέτρωμα με σκληρό υαλώδη ιστό. Τα σημαντικότερα αποθέματά του βρίσκονται στην Ελλάδα. Παγκόσμια αποθέματα περλίτη(του Read more

ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΠΕΤΡΟΒΑΜΒΑΚΑ

Ο πετροβάμβακας προέρχεται από μείγμα πετρωμάτων, όπως άστριοι, δολομίτες και ανακυκλωμένοι λίθοι. Τα μονωτικά προϊόντα του είναι τα πιο διαδεδομένα Read more

ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΒΕΡΜΙΚΟΥΛΙΤΗ
11. Vermiculite-362652

Οι μονώσεις βερμικουλίτη είναι ορυκτές μονώσεις. Ο βερμικουλίτης είναι διογκωμένος μαρμαρυγίας, που ανήκει στα φυλλοπυριτικά πετρώματα, στα αργιλικά ορυκτά, που Read more

ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΟΡΥΚΤΟΒΑΜΒΑΚΑ
10β. Mineralwolle

Οι μονώσεις ορυκτοβάμβακα παρασκευάζονται από ορυκτές πρώτες ύλες, ασβέστη, άμμο, τσιμέντο και νερό. Στις ορυκτές πρώτες ύλες περιλαμβάνονται βασάλτης, διαβάσης Read more

ΟΡΥΚΤΕΣ ΜΟΝΩΣΕΙΣ
21. Ukrainian_foam

ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΑΦΡΩΔΟΥΣ ΓΥΑΛΙΟΥ Οι μονώσεις αφρώδους γυαλιού ανήκουν στις ανόργανες ορυκτές μονώσεις. Παράγονται από ανακυκλωμένο γυαλί, σε ποσοστό περίπου 65 Read more