Μελέτες – κατασκευή
Γεωργιάδου Έλλη, Αρχιτέκτων Μηχανικος: Αρχιτεκτονική μελέτη
«ΕΡΓΩΝ ΛΥΣΕΙΣ Α.Τ.Ε.»: στατική μελέτη, κατασκευή
Θέση – κλίμα
Η πολυκατοικία βρίσκεται σε οικόπεδο 535 m, σε πυκνοδομημένη αστική περιοχή, με συντελεστή δόμησης 2,4 και επιτρεπόμενο ύψος 8 ορόφων. Η κύρια όψη της, πλάτους 15,80 m, βλέπει σε οδό πλάτους 10 m. Οι πλάγιες όψεις της εφάπτονται στα όμορα οικόπεδα και είναι τυφλές. Η πίσω πλευρά της βλέπει σε μεγάλο, φυτεμένο ακάλυπτο χώρο.
Το μικροκλίμα της περιοχής έχει τα χαρακτηριστικά του κλίματος της Θεσσαλονίκης με μικρή διαφοροποίηση εξαιτίας της γειτνίασης με τη θάλασσα, από όπου πνέουν τις καλοκαιρινές ημέρες ελαφρές θαλάσσιες αύρες. Οι ημερήσιες αύρες είναι θερμές. Οι βραδινές δροσερότερες απόγειες αύρες δεν φτάνουν στο κτήριο γιατί ανακόπτονται από τους οικοδομικούς όγκους της Καλαμαριάς.
Στοιχεία του κτηρίου
Η πολυκατοικία σχεδιάστηκε το 2004 και κατασκευάστηκε το 2005 – 2006, οπότε και κατοικήθηκε. Είναι επταώροφη με πιλοτή. Το εμβαδόν των ορόφων κυμαίνεται μεταξύ 160 και 195 m και των ημιυπαιθρίων τους μεταξύ 20 και 50 m. Η συνολική δόμηση είναι 1286 m² και η κάλυψη 221 m². Το υπόγειο καλύπτει όλο το οικόπεδο και στεγάζει χώρους στάθμευσης.
Προσανατολισμός – δομή
Η κύρια όψη της πολυκατοικίας έχει βορειοδυτικό προσανατολισμό. Η πίσω όψη της έχει νοτιοανατολικό προσανατολισμό και ευχάριστη θέα σε κατάφυτο ακάλυπτο χώρο. Όλα τα διαμερίσματα είναι διαμπερή.
Οι χώροι ημερήσιας διαβίωσης είναι διαταγμένοι στην πλευρά της κύριας όψης, καθώς είναι αδιανόητη για την περιοχή η τοποθέτησή τους στην πίσω πλευρά του κτηρίου. Η θετική συνέπεια αυτής της διάταξης είναι ο μόνιμος, πλήρης θερινός σκιασμός τους, εκτός των τελευταίων απογευματινών ορών, οπότε προστατεύονται από κατακόρυφες τέντες.
Τα υπνοδωμάτια των διαμερισμάτων έχουν νοτιοανατολικό προσανατολισμό και πλαισιώνονται από ημιυπαίθριους χώρους, που προεκτείνονται με εξώστες. Το καλοκαίρι σκιάζονται, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, με κατακόρυφες τέντες. Την υπόλοιπη ημέρα προστατεύονται από τη σκιά των εξωστών και από το γειτονικό κτήριο στο Νότο. Το χειμώνα δέχονται πλάγια ηλιακή ακτινοβολία μέχρι τις 11.00 – 12.00 πμ.
Οι όροφοι περιλαμβάνουν 2 – 3 διαμερίσματα, εκτός του τελευταίου ορόφου, που περιλαμβάνει ένα διαμέρισμα 145 m
Το κλιμακοστάσιο, στο κέντρο της κάτοψης, αποτελεί έναν ευρύχωρο κατακόρυφο αγωγό που διαπερνά καθ’ ύψος το κτήριο από το υπόγειο έως την απόληξή του στο δώμα. Η θέση αυτή διευκολύνει τη λειτουργία του ως αγωγό κατακόρυφου αερισμού και χώρο ανάσχεσης θερμότητας που προέρχεται από τη νότια πλευρά του κτηρίου το καλοκαίρι. Το χειμώνα δέχεται, για περιορισμένο χρόνο, μεγάλη ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας και λειτουργεί και πάλι, σχετικά, ως χώρος ανάσχεσης για τα διαμερίσματα.
Η μελέτη περιλάμβανε την κατασκευή ελαφριάς φυτεμένης πέργολας για την ηλιοπροστασία του δώματος. Η κατασκευή της απαγορεύτηκε από την ΕΠΑΕ της πολεοδομίας Καλαμαριάς.
Κατασκευή
Η πολυκατοικία κατασκευάστηκε με φέροντα οργανισμό οπλισμένου σκυροδέματος και τοιχοποιίες πλήρωσης από διάτρητο οπτόπλινθο.
Το οπλισμένο σκυρόδεμα (δοκοί, υποστυλώματα, οροφή πιλοτής) είναι μονωμένα εξωτερικά με ξυλόμαλλο πάχους 10 cm. Το δώμα μονώθηκε με ξυλόμαλλο πάχους 15 cm.
Οι εξωτερικές τοιχοποιίες, συνολικού πάχους 40 cm, κατασκευασμένες από θερμομπλόκ πάχους 30 cm εξωτερικά και απλό διάτρητο οπτόπλινθο, πάχους 10 cm εσωτερικά εξασφαλίζουν πλήρη θερμομόνωση, συμβάλλουν στην αύξηση της θερμικής μάζας του κτηρίου και επιτρέπουν την άδηλη αναπνοή του κτηριακού κελύφους. Στην κατασκευή αποκλείστηκε εντελώς η χρήση πολυστερίνης και πολυουρεθάνης, οποιασδήποτε μορφής.
Οι εσωτερικές τοιχοποιίες, από διάτρητο οπτόπλινθο πάχους 15 cm, συμβάλλουν στην αύξηση της μάζας και της θερμικής αδράνειας του κτηρίου.
Τα κουφώματα είναι αλουμινίου με θερμοδιακοπή και τοποθετημένα στην έξω πλευρά των ανοιγμάτων, ώστε να προστατεύεται από τις θερμικές απώλειες η παρειά του τοίχου που βλέπει προς το άνοιγμα. Οι αρμοί τους σφραγίστηκαν με μαλλί γιούτας, καθαρό φυτικό υλικό, που επιτρέπει τον άδηλο αερισμό. Τα βερνίκια και τα χρώματα είναι φυτικής προέλευσης με φυτικά διαλυτικά. Αποκλείστηκαν τα προϊόντα που περιέχουν φορμαλδεΰδη.
Θερμική συμπεριφορά
Η πολυκατοικία έχει το δυσμενέστερο προσανατολισμό που μπορεί να έχει ένα κτήριο μέσα σε πυκνοδομημένο αστικό ιστό. Η θερμική της συμπεριφορά μπορεί να εκτιμηθεί με βάση τις μαρτυρίες των ενοίκων και ενδεικτικά στοιχεία καταναλώσεων.
Οι ένοικοι θεωρούν ότι τα διαμερίσματα προσφέρουν σημαντική θερμική άνεση, με πολύ μικρή κατανάλωση ενέργειας και τονίζουν ιδιαίτερα την ευεξία που αισθάνονται στους εσωτερικούς χώρους, αποτέλεσμα της άδηλης αναπνοής του κτηριακού κελύφους.
Διαμέρισμα 80 m (καθαρών) του τρίτου ορόφου, θερμαινόμενο με φυσικό αέριο, χρειάζεται για θέρμανση και ΖΝΧ, για τη χειμερινή περίοδο, 700 €, δηλαδή καταναλώνει περίπου 100 kWh/m. Το ίδιο διαμέρισμα καθώς και διαμέρισμα 90 m του δευτέρου ορόφου, χρησιμοποιεί το καλοκαίρι ανεμιστήρες οροφής και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μηχανικό κλιματισμό.
Η θερμική συμπεριφορά της πολυκατοικίας μπορεί να θεωρηθεί, με αυτά τα δεδομένα, πολύ καλή, γεγονός που αποδίδεται:
- Στην αξιοποίηση της περιορισμένης ηλιακής ακτινοβολίας που δέχεται το κτήριο.
- Στην καλή ηλιοπροστασία και το διαμπερή νυχτερινό αερισμό.
- Στη μικρή έκθεση του κτηριακού κελύφους στο περιβάλλον, καθώς οι δύο μεγάλες πλάγιες πλευρές του εφάπτονται σε γειτονικά κτήρια.
- Στην καλή θερμομόνωση και ιδιαίτερα στη μεγάλη θερμική αδράνειας της κατασκευής, εξαιτίας της αυξημένης θερμικής μάζας.