ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΦΥΚΙΩΝ

Τα φύκια φύονται στις παράκτιες περιοχές των θαλασσών, κυρίως στο Β. ημισφαίριο, σε βάθος 3 – 40 μέτρων. Η συλλογή τους γίνεται κυρίως σε περιοχές τουριστικής ανάπτυξης, για τον καθαρισμό της θάλασσας και των ακτών.

Επί χιλιάδες χρόνια, χρησιμοποιήθηκαν στην παραδοσιακή δόμηση παραθαλάσσιων χωρών – και στην Ελλάδα –ως θερμομόνωση στην επικάλυψη στεγών, αλλά και ως πρώτη ύλη οικιακού εξοπλισμού (π.χ. κατασκευή στρωμάτων).

Οι σύγχρονες θερμομονώσεις φυκιών είναι νέο προϊόν. Η παραγωγή τους ξεκίνησε το 2006, με ένα πρόγραμμα του Ινστιτούτου Προστασίας Καταναλωτών της Γερμανίας, που εντάχθηκε στο INTERREG IIIC, με συνεργασία Γερμανίας, Δανίας, Γαλλίας, Πολωνίας και Ισπανίας, για την εισαγωγή στην αγορά μονώσεων από ανανεώσιμες πρώτες ύλες. Η παραγωγή τους έχει προς το παρόν ανασταλεί.

Τρόπος παρασκευής

Οι μονώσεις παράγονται από τις ονομαζόμενες «θαλάσσιες μπάλες», που σχηματίζονται, εξ αιτίας του κυματισμού της θάλασσας, από τις ίνες του σκελετού των φύλλων των φυκιών.

75. seaweed balls
Θαλάσσιες μπάλες, ακτή στη Σαρδινία (του Miles Island, από http://milesisland.blogspot.co.uk/)

Οι μπάλες συλλέγονται, καθαρίζονται από την άμμο, τεμαχίζονται και ξηραίνονται. Παράγονται μονώσεις σκληρών και μαλακών πλακών καθώς και χυτές μονώσεις.

Περιβαλλοντικές ιδιότητες

  • Η συλλογή και η επεξεργασία των φυκιών καταναλώνει πολύ μικρές ποσότητες ενέργειας.
  • Τα φύκια αναπτύσσονται φυσικά και η απόσπασή τους από τις ακτές καθαρίζει το περιβάλλον. Είναι ανανεώσιμος πόρος.
  • Οι μονώσεις φυκιών είναι ανακυκλώσιμες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα ή για εξισορρόπηση  υγρασίας σε καλλιέργειες.
  • Είναι προϊόν ακίνδυνο για την υγεία.

Φυσικές ιδιότητες

  • Ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας των μονώσεων φυκιών είναι λ = 0,04 W/(m·K). Η τιμή του ελαττώνεται, όσο τα φύκια συμπιέζονται.
  • Τα φύκια έχουν καλή αντίσταση στη διάχυση υδρατμών. Έχουν αφυγραντικές ιδιότητες.
  • Οι μονώσεις φυκιών έχουν καλή  πυραντίσταση. Εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε πυριτικά άλατα είναι ανθεκτικές σε φωτιά, παράσιτα,  μούχλα και δεν αποσυντίθενται εύκολα. Έτσι δεν απαιτείται επιπλέον προσθήκη  πυροπροστατευτικών ή παρασιτοκτόνων υλικών.
  • Οι μονώσεις φυκιών έχουν μεγάλο χρόνο ζωής και προσιτό κόστος.

Χρήση

Οι μονώσεις φυκιών μπορούν να τοποθετηθούν με τη μορφή πλακών, ως εσωτερική και εξωτερική θερμομόνωση, στο κέλυφος των κτηρίων και, με χυτή μορφή, σε δομικά διάκενα, με εμφύσηση.

Σχετικά άρθρα
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εφαρμογή καθαρών τεχνολογιών δόμησης είναι δυνατή σε κάθε κτηριακή κατασκευή. Προϋποθέτει τη χρήση υλικών, τα οποία: Έχουν χαμηλή Read more

ΚΑΘΑΡΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
ΚΑΘΑΡΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα υλικά, τα προϊόντα και οι τεχνολογίες δόμησης παρουσιάζουν μια τεράστια ποικιλία, που Read more

ΔΟΜΗΣΗ ΜΕ ΠΗΛΟ
1. TELIKO

Η δόμηση με πηλό ήταν η δεύτερη από τις τρεις φάσεις κατασκευής, από την Ανέλιξη, ενός περιπτέρου με ξύλινο φέροντα Read more

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΙΒΛΙΑ – ΣΥΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΕΡΓΑΣΙΕΣ Bjiorn Berge, The Ecology of Building Material, second edition, Architectural Press,Burlington, USA, 2009 Gernot Minke, Read more

ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
01

Ο όρος «πόροι» αναφέρεται στις ύλες του Πλανήτη, που χρησιμεύουν στο ανθρώπινο είδος για την επιβίωση, την αναπαραγωγή, την παραγωγή Read more

ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
10_ΚΥΚΛΟΣ ΥΛΙΚΩΝ

Η ενέργεια που εμπεριέχεται στα δομικά υλικά και καταναλώνεται στη διαδικασία της δόμησης, συντίθεται από ένα σύνολο διαφόρων μορφών ενέργειας, Read more