ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΦΥΚΙΩΝ

Τα φύκια φύονται στις παράκτιες περιοχές των θαλασσών, κυρίως στο Β. ημισφαίριο, σε βάθος 3 – 40 μέτρων. Η συλλογή τους γίνεται κυρίως σε περιοχές τουριστικής ανάπτυξης, για τον καθαρισμό της θάλασσας και των ακτών.

Επί χιλιάδες χρόνια, χρησιμοποιήθηκαν στην παραδοσιακή δόμηση παραθαλάσσιων χωρών – και στην Ελλάδα –ως θερμομόνωση στην επικάλυψη στεγών, αλλά και ως πρώτη ύλη οικιακού εξοπλισμού (π.χ. κατασκευή στρωμάτων).

Οι σύγχρονες θερμομονώσεις φυκιών είναι νέο προϊόν. Η παραγωγή τους ξεκίνησε το 2006, με ένα πρόγραμμα του Ινστιτούτου Προστασίας Καταναλωτών της Γερμανίας, που εντάχθηκε στο INTERREG IIIC, με συνεργασία Γερμανίας, Δανίας, Γαλλίας, Πολωνίας και Ισπανίας, για την εισαγωγή στην αγορά μονώσεων από ανανεώσιμες πρώτες ύλες. Η παραγωγή τους έχει προς το παρόν ανασταλεί.

Τρόπος παρασκευής

Οι μονώσεις παράγονται από τις ονομαζόμενες «θαλάσσιες μπάλες», που σχηματίζονται, εξ αιτίας του κυματισμού της θάλασσας, από τις ίνες του σκελετού των φύλλων των φυκιών.

75. seaweed balls
Θαλάσσιες μπάλες, ακτή στη Σαρδινία (του Miles Island, από http://milesisland.blogspot.co.uk/)

Οι μπάλες συλλέγονται, καθαρίζονται από την άμμο, τεμαχίζονται και ξηραίνονται. Παράγονται μονώσεις σκληρών και μαλακών πλακών καθώς και χυτές μονώσεις.

Περιβαλλοντικές ιδιότητες

  • Η συλλογή και η επεξεργασία των φυκιών καταναλώνει πολύ μικρές ποσότητες ενέργειας.
  • Τα φύκια αναπτύσσονται φυσικά και η απόσπασή τους από τις ακτές καθαρίζει το περιβάλλον. Είναι ανανεώσιμος πόρος.
  • Οι μονώσεις φυκιών είναι ανακυκλώσιμες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα ή για εξισορρόπηση  υγρασίας σε καλλιέργειες.
  • Είναι προϊόν ακίνδυνο για την υγεία.

Φυσικές ιδιότητες

  • Ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας των μονώσεων φυκιών είναι λ = 0,04 W/(m·K). Η τιμή του ελαττώνεται, όσο τα φύκια συμπιέζονται.
  • Τα φύκια έχουν καλή αντίσταση στη διάχυση υδρατμών. Έχουν αφυγραντικές ιδιότητες.
  • Οι μονώσεις φυκιών έχουν καλή  πυραντίσταση. Εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε πυριτικά άλατα είναι ανθεκτικές σε φωτιά, παράσιτα,  μούχλα και δεν αποσυντίθενται εύκολα. Έτσι δεν απαιτείται επιπλέον προσθήκη  πυροπροστατευτικών ή παρασιτοκτόνων υλικών.
  • Οι μονώσεις φυκιών έχουν μεγάλο χρόνο ζωής και προσιτό κόστος.

Χρήση

Οι μονώσεις φυκιών μπορούν να τοποθετηθούν με τη μορφή πλακών, ως εσωτερική και εξωτερική θερμομόνωση, στο κέλυφος των κτηρίων και, με χυτή μορφή, σε δομικά διάκενα, με εμφύσηση.

Σχετικά άρθρα
ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΧΟΡΤΟΥ
68. gramitherm_01

Οι μονώσεις χόρτου παρασκευάζονται από τα πιο διαδεδομένα και ανθεκτικά είδη χόρτου μεγάλων χορτολιβαδικών εκτάσεων. Η μονωτική τους ικανότητα οφείλεται Read more

ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ
24. ΚΑΝΝΑΒΗ 1

Η κάνναβη κατάγεται από την Κεντρική Ασία. Είναι ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο. Αναπτύσσεται γρήγορα, Read more

ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΞΥΛΟΜΑΛΛΟΥ
1. 300178

Οι μονώσεις ξυλόμαλλου έχουν μορφή σκληρών θερμοηχομονωτικών πλακών. Είναι ευρύτατα γνωστές με το όνομα Heraklith, διότι η εταιρεία Heraklith είχε Read more

ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΙΝΩΝ ΞΥΛΟΥ
7α. 59760

Οι θερμομονώσεις ινών ξύλου είναι από τις πρώτες θερμομονώσεις που εμφανίστηκαν στην αγορά, ήδη από την δεκαετία του 1930. Μαζί Read more

ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΚΥΤΤΑΡΙΝΗΣ
41. thermofloc3

Οι μονώσεις κυτταρίνης παράγονται από ανακυκλωμένο χαρτί. Είναι μονώσεις πολύ διαδεδομένες διότι ανταποκρίνονται πλήρως στα κριτήρια της οικολογικής δόμησης και Read more

ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΛΙΝΑΡΙΟΥ
47. flachs5

Το λινάρι κατάγεται από την Ασία. Φύεται ή καλλιεργείται εύκολα σε εύκρατα κλίματα. Ευδοκιμεί και στις χώρες της Μεσογείου, στην Read more