ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

Μελέτες – κατασκευή

Γεωργιάδου Έλλη, Αρχιτέκτων Μηχανικος: Αρχιτεκτονική μελέτη

Πρωτόγερος Νίκος, Πολιτικός μηχανικός: Αρχιτεκτονική μελέτη

Τσίτση Μαρία, Πολιτικός μηχανικός: στατική μελέτη, κατασκευή

Θέση

Η κατοικία βρίσκεται σε αγροτεμάχιο 15 στρεμμάτων, στην εκτός σχεδίου περιοχή Μπολάτι του Νομού Αργολίδας, πάνω στην εθνική οδό Άργους – Ναυπλίου. Η περιοχή είναι επίπεδη με χαμηλό υψόμετρο και ευάλωτη σε πλημύρες. Το αγροτεμάχιο είναι τμήμα ιδιόκτητου οπωρώνα 23 στρεμμάτων. Η κατοικία βρίσκεται στο βάθος της έκτασης, μακριά από την εθνική οδό και περιστοιχίζεται από δέντρα.

Κλίμα

Το κλίμα του Ναυπλίου είναι μεσογειακό. Ο χειμώνας είναι ήπιος, με μέση θερμοκρασία γύρω στους 10 C. Το καλοκαίρι είναι θερμό με σχετικά χαμηλές νυχτερινές θερμοκρασίες, εξαιτίας της πλούσιας βλάστησης της ευρύτερης περιοχής. Η περιοχή δέχεται το καλοκαίρι, την ημέρα, ασθενείς θαλάσσιες και το βράδυ βορεινές δροσερές απόγειες αύρες.

Στοιχεία του κτηρίου

Η κατοικία σχεδιάστηκε το 2009, κατασκευάστηκε το 2010 – 2011 και κατοικήθηκε μόνιμα το 2012. Είναι διώροφη, με 240 m² δόμηση, 46 m² ημιυπαίθριους  και 183 m² υπόγειο.

Προσανατολισμός  – δομή

Η μεγαλύτερη πλευρά της κατοικίας είναι στραμμένη προς το Νότο.

C:UsersΚικήDocumentsANELIXIΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑKTIRIA
Κάτοψη ισογείου

Το ισόγειο επιφάνειας 156 m με 31 m ημιυπαίθριους χώρους, υπερυψωμένο κατά 80 cm από το περιμετρικό έδαφος, περιλαμβάνει στη νότια ζώνη χώρους κοινής χρήσης και στη βόρεια χώρο γραφείου, κουζίνα, βοηθητικούς χώρους και το κλιμακοστάσιο. Στην ανώτερη στάθμη των κύριων χώρων και σε όλο το μήκος τους υπάρχουν θυρίδες απαγωγής του θερμού καλοκαιρινού εσωτερικού αέρα.

DSCF3740 Α
Θυρίδες απαγωγής θερμού αέρα το καλοκαίρι

Στον όροφο επιφάνειας 86 m,  με 15 m ημιυπαίθριους χώρους, βρίσκονται δύο υπνοδωμάτια και βοηθητικοί χώροι. Το υπόγειο, 183 m, περιλαμβάνει χώρους στάθμευσης και αποθηκών.

C:UsersΚικήDocumentsANELIXIΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑKTIRIA
Κάτοψη ορόφου

Στη νότια πλευρά του ισογείου και του ορόφου εκτείνονται μικρού βάθους ημιυπαίθριοι χώροι, που συμβάλουν στον αποτελεσματικό θερινό σκιασμό των κύριων χώρων της κατοικίας, χωρίς να εμποδίζουν το χειμερινό ηλιασμό. Υπάρχει πρόβλεψη για τη μετατροπή των ημιυπαίθριων αυτών σε θερμοκήπια, με τροποποίηση της οικοδομικής άδειας, εάν αυτό αποφασιστεί αργότερα από τους ιδιοκτήτες. Τα θερμοκήπια θα συμπεριλάβουν και τους νότιους εξώστες.

DSCF3744
Κάτοψη ορόφου

Οι πλευρές του κτηρίου προς την Ανατολή και προς τη Δύση έχουν ελάχιστα ανοίγματα.

C:UsersΚικήDocumentsANELIXIΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑKTIRIA
Κάτοψη ορόφου

Το κλιμακοστάσιο με ανελκυστήρα, διαπερνά το κτήριο από το υπόγειο μέχρι την απόληξή του, στη στέγη του κτηρίου. Τα μεγάλα ανοίγματά του προς τους χώρους του ισογείου και του ορόφου, καθώς και το εξωτερικό άνοιγμα πάνω από τη στέγη, διευκολύνουν το θερινό εσωτερικό δροσισμό με κατακόρυφο αερισμό και ελκυσμό.

C:UsersΚικήDocumentsANELIXIΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑKTIRIA
Τομή, χειμώνας

Η στέγη της κατοικίας είναι ξύλινη, φυτεμένη και εύκολα προσπελάσιμη, σε όλη της την έκταση, δια μέσου της απόληξης του κλιμακοστασίου. Συμβάλει σημαντικά στη θερινή προστασία του κτηρίου.

Ο ανατολικός υπαίθριος καθιστικός χώρος της κατοικίας σκιάζεται το πρωί με κατακόρυφα πετάσματα που σύρονται μεταξύ των ξύλινων υποστυλωμάτων της μεγάλης οριζόντιας φυτεμένης πέργολας που τον καλύπτει. Το απόγευμα σκιάζεται και από το κτήριο και διατηρείται δροσερός.  Η δυτική είσοδος της κατοικίας σκιάζεται με παρόμοιο τρόπο.

Κατασκευή

Η κατοικία κατασκευάστηκε με φέροντα οργανισμό οπλισμένου σκυροδέματος και τοιχοποιίες πλήρωσης από διάτρητο οπτόπλινθο.

Το οπλισμένο σκυρόδεμα είναι θερμομονωμένο εξωτερικά με ξυλόμαλλο πάχους 10 cm. Η στέγη θερμομονώθηκε με ξυλόμαλλο πάχους 15 cm.

Οι εξωτερικές τοιχοποιίες, συνολικού πάχους 40 cm, κατασκευασμένες από θερμομπλόκ πάχους 30 cm εξωτερικά και απλό διάτρητο οπτόπλινθο, πάχους 10 cm εσωτερικά, εξασφαλίζουν πλήρη θερμομόνωση, συμβάλλουν στην αύξηση της θερμικής μάζας του κτηρίου και επιτρέπουν την άδηλη αναπνοή του κτηριακού κελύφους. Στην κατασκευή αποκλείστηκε εντελώς η χρήση πολυστερίνης και πολυουρεθάνης, οποιασδήποτε μορφής.

DSCF2667 Α

Οι εσωτερικές τοιχοποιίες, από διάτρητο οπτόπλινθο πάχους 15 cm, συμβάλλουν στην αύξηση της μάζας και της θερμικής αδράνειας του κτηρίου.

Τα κουφώματα είναι ξύλινα και τοποθετημένα στην έξω πλευρά των ανοιγμάτων, ώστε η παρειά του τοίχου που βλέπει προς το άνοιγμα, να προστατεύεται από τις θερμικές απώλειες. Οι αρμοί τους σφραγίστηκαν με μαλλί γιούτας, καθαρό φυτικό υλικό, που επιτρέπει τον άδηλο αερισμό. Τα βερνίκια και τα χρώματα είναι φυτικής προέλευσης με φυτικά διαλυτικά. Αποκλείστηκαν τα προϊόντα που περιέχουν φορμαλδεΰδη.

Η στέγη της κατοικίας είναι ξύλινη, επικαλυμμένη με χώμα της περιοχής και φυτεμένη.

Λεπτομέρεια κατασκευής

Θέρμανση – δροσισμός

Η κατοικία θερμαίνεται από τον ήλιο με τα μεγάλα νότια ανοίγματα όλων των κύριων χώρων της. Το καλοκαίρι διατηρεί συνθήκες θερμικής άνεσης χωρίς μηχανικό κλιματισμό, γεγονός που οφείλεται στον πλήρη νυχτερινό κατακόρυφο αερισμό της και στην αυξημένη θερμική μάζα της.

Σύμφωνα με δηλώσεις των ενοίκων της κατοικίας, η κατανάλωση πρόσθετης ενέργειας θέρμανσης είναι μικρή και πρόσθετης ενέργειας δροσισμού μηδενική. Η κατοικία διακρίνεται για τις συνθήκες αισθητής ευεξίας  και εξαιρετικού εσωτερικού κλίματος που προσφέρει.

Σχετικά άρθρα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Οικολογική είναι η αρχιτεκτονική που εναρμονίζεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό με το φυσικό περιβάλλον και διασφαλίζει την υγεία των χρηστών Read more

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ανδρεαδάκη – Χρονάκη Ε., Βιοκλιματική αρχιτεκτονική, παθητικά – ηλιακά συστήματα, University studio press, Θεσσαλονίκη, 1985. Γεωργιάδου Έλλη, Βιοκλιματικός σχεδιασμός και Read more

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το κλίμα είναι από τους σοβαρότερους παράγοντες που καθορίζουν τη μορφή και το χαρακτήρα της δόμησης και της αρχιτεκτονικής. Read more

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Βιοκλιματικός σχεδιασμός είναι ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός που με την αξιοποίηση του κλίματος επιτυγχάνει την απαιτούμενη θερμική άνεση στο εσωτερικό των Read more

ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Model

Η πλήρης ηλιοπροστασία του κελύφους των κτηρίων είναι, στο ελληνικό κλίμα, απαραίτητη προϋπόθεση για το φυσικό δροσισμό τους. Η ηλιοπροστασία Read more

ΦΥΣΙΚΟΣ ΔΡΟΣΙΣΜΟΣ
66αβa

Η εξασφάλιση φυσικού δροσισμού χωρίς μηχανικό κλιματισμό προϋποθέτει: Μεγάλη μάζα στο εσωτερικό του κτηρίουΠλήρη νυχτερινό αερισμό για την ψύξη της Read more