ΖΩΙΚΕΣ ΥΛΕΣ

Ζωικές ρητίνες

Η γομαλάκα είναι η πιο γνωστή ζωική ρητίνη. Είναι υλικό εντελώς ακίνδυνο, αφομοιώσιμο και ανακυκλώσιμο, με μεγάλες αντοχές, που μπορεί να αντικαταστήσει, στην επεξεργασία ξύλινων επιφανειών, τα συνθετικά βερνίκια, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

1. Shellac_varities
Είδη γομαλάκας                                               
   (του Nuberger13 από http://commons.wikimedia.org/)

2. Gommalacca
Κουμπιά γομαλάκας για έπιπλα
(του Gixie από http://commons.wikimedia.org/)

Ζωικές ρητίνεςΖωικές πρωτεΐνες – λευκώματα

Οι πρωτεΐνες (ή λευκώματα) είναι βιομόρια, ζωικά πολυμερή, σύνθετα μεγάλα μακρομόρια αμινοξέων, που καθορίζουν τη δομή των κυττάρων και επιτελούν πολυδιάστατες λειτουργίες, αποφασιστικές για τη ζωή όλων των οργανισμών της βιόσφαιρας.

Οι φυτικές πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται περισσότερο από τη βιομηχανία τροφίμων. Η χημική βιομηχανία, η βιοτεχνολογία και η φαρμακοβιομηχανία αξιοποιούν κυρίως τις ζωικές πρωτεΐνες: τη ζελατίνη του χόνδρου, των οστών και του δέρματος των ζώων (κυρίως βοοειδών και χοίρων), καθώς και την καζεΐνη του γάλακτος.

Η κερατίνη είναι ινώδης πρωτεΐνη. Απορροφά φορμαλδεΰδη και χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του εσωτερικού αέρα παιδικών σταθμών, σχολείων και χώρων κατοικίας.

3. Byzantinisc
Σάλπιγγα από ελεφαντόδοντο και μπρούντζο. Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης, Βερολίνο Το λαθρεμπόριο ελεφαντόδοντου είναι σήμερα βασική αιτία θανάτωσης ελεφάντων.
(του Gryffindor από http://commons.wikimedia.org/)
4. Bombyx
Κουκούλι και πεταλούδα μεταξοσκώληκα                           
  (του P.gibellini από http://commons.wikimedia.org/)
Μαργαριτοφόρο όστρακο(του Tom Meijer
από http://commons.wikimedia.org/)

Η χιτίνη είναι, όπως η κυτταρίνη, από τους πιο διαδεδομένους πολυσακχαρίτες. Αποτελεί δομικό συστατικό των οργανισμών της βιόσφαιρας (μύκητες, γαιοσκώληκες, ψάρια). Είναι το κύριο συστατικό του κελύφους των αρθρόποδων. Χρησιμοποιείται στην παραγωγή βιοπλαστικών.

6. Maikaefer
Χρυσοκάνθαρος                                               
(του Marcus Mitschack από http://commons.wikimedia.org/)
7. Glanzkaefer
 Χιτίνη σε φτερό σκαθαριού  (του zituba.από http://commons.wikimedia.org/)

Ζωικές πρωτεΐνες – Λευκώματα

Ζωικές κόλλες

Οι ζωικές κόλες είναι τμήματα πρωτεϊνών (πεπτίδια), που αποτελούνται από αλληλουχίες αμινοξέων. Έχουν συχνά συγκολλητική ικανότητα μεγαλύτερη από αυτή των τεχνητών συγκολλητικών υλικών. Η ανάπτυξη έρευνας και παραγωγής συγκολλητικών υλικών ζωικής (και φυτικής) προέλευσης μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξυγίανση της βιομηχανίας του ξύλου.

8. Fish4587_-_Flickr
Αποικία μυδιών (του NOAA Photo Library: fish4587 από http://commons.wikimedia.org/)

Η κόλλα των μυδιών είναι από τα ισχυρότερα συγκολλητικά υλικά. Η κόλλα εκκρίνεται από αδένες και σχηματίζει βύσσους, ίνες με τις οποίες συγκολλούνται μεταξύ τους τα μύδια σχηματίζοντας αποικίες.

Ζωικές κόλλεςΖωικά λίπη

Τα λίπη (και τα λιπαρά έλαια) είναι εστέρες γλυκερίνης, γνωστοί και ως τριγλυκερίδια. Τα ζωικά λίπη βρίσκονται στο λίπος των ζώων. Μπορεί να έχουν σε θερμοκρασία δωματίου στερεά ή υγρή μορφή. Χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία σε μεγάλο βαθμό ως λιπαντές καθώς και ως καύσιμα κίνησης.

Ζωικά λίπηΖωικοί εστέρες

Τα ζωικά κεριά είναι εστέρες λιπαρών οξέων και πολυσθενείς αλκοόλες. Ο πιο γνωστός ζωικός εστέρας είναι το κερί της μέλισσας.

Το κητόσπερμα (Spermaceti) είναι επίσης σημαντικό κερί, που εξάγεται από τις κοιλότητες του κεφαλιού της φάλαινας φυσητήρα, χρησιμοποιείται ιδιαίτερα ως φωτιστικό (σπαρματσέτα) και αποτελεί έναν από τους λόγους της φαλαινοθηρίας.

9. Honey_comb
Κερί μελισσών                                         
(του Merdal από http://commons.wikimedia.org/)

10. Láminas
Βιομηχανική επεξεργασία κεριού 
(του Casamiel από http://commons.wikimedia.org/)

Ζωικοί εστέρεςΖωικές χρωστικές

Οι χρωστικές ουσίες ζωικής προέλευσης χρησιμοποιούνται, όπως και οι φυσικές, ήδη από τις εποχές των αρχαιότερων πολιτισμών. Το ίντιγκο έχει ανιχνευθεί σε αιγυπτιακά υφάσματα, παλαιότερα των 3.000 ετών. Η πορφύρα, η ακριβότερη χρωστική, χρησιμοποιήθηκε ιστορικά στο χρωματισμό άμφιων αυτοκρατόρων και υψηλόβαθμων κληρικών.

Οι περισσότερες από τις ζωικές χρωστικές έχουν αντικατασταθεί σήμερα από συνθετικές, όπως και οι φυτικές.

11. Indian_indigo
Ινδικό ίντιγκο                                                                       
(του Evan Izer (Palladian) από http://en.wikipedia.org/)
12. 800px-Loligo
Σουπιά
(του Hans Hillewaert από http://commons.wikimedia.org/)

Πορφύρα

13. Haustellu
Κοχύλι πορφύρας                       
(του M.Violante από http://commons.wikimedia.org/)  

14. CIE-No
Χρωματικό διάγραμμα της CIE (Commission internationale de l’éclairage)
(του Torge Anders alias Benutzer:DiplomBastler από http://commons.wikimedia.org/)

Ζωικές χρωστικέςΆλλες ζωικές ύλες

Η ουρία είναι αζωτούχος ουσία, συστατικό των ούρων, σημαντική για το μεταβολισμό των θηλαστικών, που αποβάλλει από το σώμα τους το άζωτο. Στον άνθρωπο ένα μέρος της ουρίας αποβάλλεται και με τον ιδρώτα. Είναι στερεή, άχρωμη, άοσμη, μη τοξική ύλη, που κατατάσσεται στα δευτερεύοντα φυσικά ορυκτά. Διαλύεται στο νερό και τότε, η μετατροπή της σε αμμωνία παράγει έντονη οσμή. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή λιπασμάτων, εξαιτίας του αζώτου που περιέχει.

Η ουρία είναι σημαντική πρώτη ύλη της χημικής βιομηχανίας, που σήμερα την παράγει κυρίως τεχνητά. Ήταν η πρώτη οργανική ένωση που συντέθηκε από ανόργανες πρώτες ύλες (κυανικό κάλιο και θειικό αμμώνιο), στις αρχές του 19ου αιώνα. Αυτό απέδειξε, ότι είναι δυνατή η σύνθεση οργανικών ενώσεων, χωρίς τη συμμετοχή ζωντανών οργανισμών, έβαλε τις βάσεις και άνοιξε το δρόμο στην ανάπτυξη της οργανικής χημείας.

Η συνθετική ουρία έχει χρήσεις σε πολλούς τομείς της χημικής παραγωγής, ιδιαίτερα στον τομέα των συνθετικών πολυμερών, όπως ρητίνων μελαμίνης, ουρίας – φορμαλδεϋδης και πολυουρίας.

Το γαλακτικό οξύ είναι μονομερές των πολυγαλακτίδων και των πολυγαλακτικών οξέων, πρώτων υλών παραγωγής ανακυκλώσιμων βιοπλαστικών.

Σχετικά άρθρα
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εφαρμογή καθαρών τεχνολογιών δόμησης είναι δυνατή σε κάθε κτηριακή κατασκευή. Προϋποθέτει τη χρήση υλικών, τα οποία: Έχουν χαμηλή Read more

ΚΑΘΑΡΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
ΚΑΘΑΡΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα υλικά, τα προϊόντα και οι τεχνολογίες δόμησης παρουσιάζουν μια τεράστια ποικιλία, που Read more

ΔΟΜΗΣΗ ΜΕ ΠΗΛΟ
1. TELIKO

Η δόμηση με πηλό ήταν η δεύτερη από τις τρεις φάσεις κατασκευής, από την Ανέλιξη, ενός περιπτέρου με ξύλινο φέροντα Read more

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΙΒΛΙΑ – ΣΥΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΕΡΓΑΣΙΕΣ Bjiorn Berge, The Ecology of Building Material, second edition, Architectural Press,Burlington, USA, 2009 Gernot Minke, Read more

ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
01

Ο όρος «πόροι» αναφέρεται στις ύλες του Πλανήτη, που χρησιμεύουν στο ανθρώπινο είδος για την επιβίωση, την αναπαραγωγή, την παραγωγή Read more

ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
10_ΚΥΚΛΟΣ ΥΛΙΚΩΝ

Η ενέργεια που εμπεριέχεται στα δομικά υλικά και καταναλώνεται στη διαδικασία της δόμησης, συντίθεται από ένα σύνολο διαφόρων μορφών ενέργειας, Read more