ΟΡΥΚΤΕΣ ΜΟΝΩΣΕΙΣ

ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΑΦΡΩΔΟΥΣ ΓΥΑΛΙΟΥ

Οι μονώσεις αφρώδους γυαλιού ανήκουν στις ανόργανες ορυκτές μονώσεις. Παράγονται από ανακυκλωμένο γυαλί, σε ποσοστό περίπου 65 %, με προσθήκη ασβεστόλιθου, άμμου,  δολομίτη και σόδας.

Τρόπος παρασκευής

Για την παραγωγή γυαλιού με προσδιορισμένες ιδιότητες τήκονται το ανακυκλωμένο γυαλί και οι άλλες πρώτες ύλες. Το παραγόμενο μείγμα αλέθεται, αναμιγνύεται με σκόνη άνθρακα και τοποθετείται σε χαλύβδινα καλούπια. Τα καλούπια οδηγούνται σε φούρνο όπου θερμαίνονται στους 1000 °C. Ο άνθρακας οξειδώνεται με τη θερμότητα και παράγει πυκνό αφρό, κατανεμημένο ομοιόμορφα στη μάζα του γυαλιού. Η μάζα στερεοποιείται με ελεγχόμενη ψύξη και σχηματίζει ένα σώμα πυκνών, μικρών, ερμητικά κλειστών κυψελίδων με λεπτά τοιχώματα, το αφρώδες γυαλί. Στο εσωτερικό των κυψελίδων εγκλωβίζεται διοξείδιο του άνθρακα  μικρή ποσότητα υδρόθειου (0,7%).

Αφρώδες γυαλί

Τα καλούπια απομακρύνονται και ακολουθεί ο τεμαχισμός του αφρώδους γυαλιού σε πλάκες. Οι πλάκες έχουν, εξαιτίας του άνθρακα, σκούρο έως μαύρο χρώμα και ελαφρά οσμή υδρόθειου. Συχνά επενδύονται αμφίπλευρα με χαρτί, χαρτόνι, συνθετικές ή μεταλλικές μεμβράνες.

Η μόνωση αφρώδους γυαλιού μπορεί να έχει και τη μορφή τριμμάτων, που προέρχονται από τον θρυμματισμό της μάζας του.

24. Glasschaum
Χυτή μόνωση αφρώδους γυαλιού
(του McZusatz από https://commons.wikimedia.org/)

Αφρώδης μόνωση παράγεται εναλλακτικά, με παρόμοιο τρόπο και από χαλίκι.

Περιβαλλοντικές ιδιότητες:

 • Η εμπεριεχόμενη ενέργεια του αφρώδους γυαλιού είναι πολύ υψηλή, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας θερμικής ενέργειας που απαιτείται, στην πρώτη φάση για την τήξη των πρώτων υλών και στη δεύτερη φάση για την αφροποίηση.
 • Οι πρώτες ύλες του αφρώδους γυαλιού είναι άφθονες. Η παραγωγή του ανακυκλώνει μεγάλες ποσότητες χρησιμοποιημένου γυαλιού.
 • Το αφρώδες γυαλί μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί, αν δεν έχει επαλειφθεί με ασφαλτικά υλικά, όχι όμως να ανακυκλωθεί. Τα απορρίμματα του διοχετεύονται σε υγειονομική ταφή, χωρίς πρόσθετες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις. Χρησιμοποιούνται συχνά  σε υποστρώματα οδοποιίας.
 • Τα υλικά παραγωγής του αφρώδους γυαλιού είναι καθαρά υλικά ορυκτών, ακίνδυνα για την υγεία των χρηστών του. Οι μονώσεις όμως έχουν το σοβαρό μειονέκτημα ότι δεν αναπνέουν με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την άδηλη αναπνοή των χώρων που περιβάλλουν. Δημιουργούν στο κτηριακό κέλυφος φράγμα υδρατμών, που ευνοεί τη συμπύκνωση υδρατμών και τη συσσώρευση υγρασίας στο εσωτερικό των τοιχοποιιών. Εγκλωβίζουν επίσης τις τοξικές εκπομπές του κτηριακού εξοπλισμού στους εσωτερικούς χώρους.

Φυσικές ιδιότητες:

 • Η θερμομονωτική ικανότητα του αφρώδους γυαλιού, που οφείλεται στον εγκλωβισμό ακίνητων αερίων στις κυψελίδες του, είναι καλή, με συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας για τις πλάκες λ = 0,04 – 0,06 W/(m·K) και για τα τρίμματα λ = 0,09 W/(m·K).
 • Το αφρώδες γυαλί δεν απορροφά υγρασία, ούτε προσβάλλεται από αυτή. Κινδυνεύει μόνο στον παγετό, όταν παγώσει νερό συγκεντρωμένο σε ανοιχτές κυψελίδες της επιφάνειάς του. Και τότε όμως η φθορά του είναι μόνο επιφανειακή.
 • Το αφρώδες γυαλί δεν έχει ηχομονωτικές ιδιότητες.    
 • Το αφρώδες γυαλί είναι άκαυστο υλικό. Η πυραντίσταση του επηρεάζεται μόνο από τις επιστρώσεις άλλων υλικών στην επιφάνεια των πλακών του.
 • Οι μονώσεις αφρώδους γυαλιού δεν κινδυνεύουν από μούχλα, αποσύνθεση και παράσιτα. Είναι ανθεκτικές σε οργανικά διαλυτικά, οξέα και ασθενή αλκαλικά.
 • Οι πλάκες αφρώδους γυαλιού είναι ελαφρές και πολύ ανθεκτικές στην πίεση και σε παραμορφώσεις.
 • Το αφρώδες γυαλί έχει υψηλό κόστος.

Χρήση:

Οι πλάκες αφρώδους γυαλιού μπορούν να τοποθετηθούν σε όλες τις περιοχές της κτηριακής κατασκευής όπου απαιτείται θερμομόνωση. Είναι εξαιρετικά κατάλληλες για τη μόνωση περιοχών του κτηρίου που έχουν επαφή με υγρασία ή με το έδαφος, όπως τα υπόγεια. Είναι επίσης κατάλληλες για τη θερμομόνωση φυτεμένων στεγών, κάτω από το χώμα, αρκεί να εξασφαλίζεται ο άδηλος αερισμός της στέγης.

23. Foamed
Πλάκα αφρώδους γυαλιού
(του User:Masur από http://commons.wikimedia.org/)

Τα τρίμματα αφρώδους γυαλιού τοποθετούνται στο διάκενο δικέλυφων τοιχοποιιών και σε άλλα δομικά διάκενα. Σε υγρές περιοχές απαιτείται η υγρομονωτική τους προστασία.

Σχετικά άρθρα
ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΥΑΛΟΒΑΜΒΑΚΑ
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι μονώσεις υαλοβάμβακα ανήκουν, όπως και οι μονώσεις πετροβάμβακα στις ορυκτές μονώσεις, στους ορυκτοβάμβακες. Παράγονται από ανακυκλωμένο γυαλί με προσθήκη Read more

ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΛΙΤΗ
1. 2005perlite

Ο περλίτης είναι ηφαιστειογενές ρυολιθικό πέτρωμα με σκληρό υαλώδη ιστό. Τα σημαντικότερα αποθέματά του βρίσκονται στην Ελλάδα. Παγκόσμια αποθέματα περλίτη(του Read more

ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΠΕΤΡΟΒΑΜΒΑΚΑ

Ο πετροβάμβακας προέρχεται από μείγμα πετρωμάτων, όπως άστριοι, δολομίτες και ανακυκλωμένοι λίθοι. Τα μονωτικά προϊόντα του είναι τα πιο διαδεδομένα Read more

ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΒΕΡΜΙΚΟΥΛΙΤΗ
11. Vermiculite-362652

Οι μονώσεις βερμικουλίτη είναι ορυκτές μονώσεις. Ο βερμικουλίτης είναι διογκωμένος μαρμαρυγίας, που ανήκει στα φυλλοπυριτικά πετρώματα, στα αργιλικά ορυκτά, που Read more

ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΠΥΡΙΤΙΚΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ
14. klimaplus1-744x1024

Οι μονώσεις πυριτικού ασβεστίου ανήκουν στις ορυκτές μονώσεις. Παρασκευάζονται από ασβέστη (οξείδιο του ασβεστίου, CaO) και χαλαζιακή άμμο (διοξείδιο του Read more

ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΟΡΥΚΤΟΒΑΜΒΑΚΑ
10β. Mineralwolle

Οι μονώσεις ορυκτοβάμβακα παρασκευάζονται από ορυκτές πρώτες ύλες, ασβέστη, άμμο, τσιμέντο και νερό. Στις ορυκτές πρώτες ύλες περιλαμβάνονται βασάλτης, διαβάσης Read more