ΟΡΥΚΤΕΣ ΜΟΝΩΣΕΙΣ

ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΑΦΡΩΔΟΥΣ ΓΥΑΛΙΟΥ

Οι μονώσεις αφρώδους γυαλιού ανήκουν στις ανόργανες ορυκτές μονώσεις. Παράγονται από ανακυκλωμένο γυαλί, σε ποσοστό περίπου 65 %, με προσθήκη ασβεστόλιθου, άμμου,  δολομίτη και σόδας.

Τρόπος παρασκευής

Για την παραγωγή γυαλιού με προσδιορισμένες ιδιότητες τήκονται το ανακυκλωμένο γυαλί και οι άλλες πρώτες ύλες. Το παραγόμενο μείγμα αλέθεται, αναμιγνύεται με σκόνη άνθρακα και τοποθετείται σε χαλύβδινα καλούπια. Τα καλούπια οδηγούνται σε φούρνο όπου θερμαίνονται στους 1000 °C. Ο άνθρακας οξειδώνεται με τη θερμότητα και παράγει πυκνό αφρό, κατανεμημένο ομοιόμορφα στη μάζα του γυαλιού. Η μάζα στερεοποιείται με ελεγχόμενη ψύξη και σχηματίζει ένα σώμα πυκνών, μικρών, ερμητικά κλειστών κυψελίδων με λεπτά τοιχώματα, το αφρώδες γυαλί. Στο εσωτερικό των κυψελίδων εγκλωβίζεται διοξείδιο του άνθρακα  μικρή ποσότητα υδρόθειου (0,7%).

Αφρώδες γυαλί

Τα καλούπια απομακρύνονται και ακολουθεί ο τεμαχισμός του αφρώδους γυαλιού σε πλάκες. Οι πλάκες έχουν, εξαιτίας του άνθρακα, σκούρο έως μαύρο χρώμα και ελαφρά οσμή υδρόθειου. Συχνά επενδύονται αμφίπλευρα με χαρτί, χαρτόνι, συνθετικές ή μεταλλικές μεμβράνες.

Η μόνωση αφρώδους γυαλιού μπορεί να έχει και τη μορφή τριμμάτων, που προέρχονται από τον θρυμματισμό της μάζας του.

24. Glasschaum
Χυτή μόνωση αφρώδους γυαλιού
(του McZusatz από https://commons.wikimedia.org/)

Αφρώδης μόνωση παράγεται εναλλακτικά, με παρόμοιο τρόπο και από χαλίκι.

Περιβαλλοντικές ιδιότητες:

  • Η εμπεριεχόμενη ενέργεια του αφρώδους γυαλιού είναι πολύ υψηλή, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας θερμικής ενέργειας που απαιτείται, στην πρώτη φάση για την τήξη των πρώτων υλών και στη δεύτερη φάση για την αφροποίηση.
  • Οι πρώτες ύλες του αφρώδους γυαλιού είναι άφθονες. Η παραγωγή του ανακυκλώνει μεγάλες ποσότητες χρησιμοποιημένου γυαλιού.
  • Το αφρώδες γυαλί μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί, αν δεν έχει επαλειφθεί με ασφαλτικά υλικά, όχι όμως να ανακυκλωθεί. Τα απορρίμματα του διοχετεύονται σε υγειονομική ταφή, χωρίς πρόσθετες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις. Χρησιμοποιούνται συχνά  σε υποστρώματα οδοποιίας.
  • Τα υλικά παραγωγής του αφρώδους γυαλιού είναι καθαρά υλικά ορυκτών, ακίνδυνα για την υγεία των χρηστών του. Οι μονώσεις όμως έχουν το σοβαρό μειονέκτημα ότι δεν αναπνέουν με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την άδηλη αναπνοή των χώρων που περιβάλλουν. Δημιουργούν στο κτηριακό κέλυφος φράγμα υδρατμών, που ευνοεί τη συμπύκνωση υδρατμών και τη συσσώρευση υγρασίας στο εσωτερικό των τοιχοποιιών. Εγκλωβίζουν επίσης τις τοξικές εκπομπές του κτηριακού εξοπλισμού στους εσωτερικούς χώρους.

Φυσικές ιδιότητες:

  • Η θερμομονωτική ικανότητα του αφρώδους γυαλιού, που οφείλεται στον εγκλωβισμό ακίνητων αερίων στις κυψελίδες του, είναι καλή, με συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας για τις πλάκες λ = 0,04 – 0,06 W/(m·K) και για τα τρίμματα λ = 0,09 W/(m·K).
  • Το αφρώδες γυαλί δεν απορροφά υγρασία, ούτε προσβάλλεται από αυτή. Κινδυνεύει μόνο στον παγετό, όταν παγώσει νερό συγκεντρωμένο σε ανοιχτές κυψελίδες της επιφάνειάς του. Και τότε όμως η φθορά του είναι μόνο επιφανειακή.
  • Το αφρώδες γυαλί δεν έχει ηχομονωτικές ιδιότητες.    
  • Το αφρώδες γυαλί είναι άκαυστο υλικό. Η πυραντίσταση του επηρεάζεται μόνο από τις επιστρώσεις άλλων υλικών στην επιφάνεια των πλακών του.
  • Οι μονώσεις αφρώδους γυαλιού δεν κινδυνεύουν από μούχλα, αποσύνθεση και παράσιτα. Είναι ανθεκτικές σε οργανικά διαλυτικά, οξέα και ασθενή αλκαλικά.
  • Οι πλάκες αφρώδους γυαλιού είναι ελαφρές και πολύ ανθεκτικές στην πίεση και σε παραμορφώσεις.
  • Το αφρώδες γυαλί έχει υψηλό κόστος.

Χρήση:

Οι πλάκες αφρώδους γυαλιού μπορούν να τοποθετηθούν σε όλες τις περιοχές της κτηριακής κατασκευής όπου απαιτείται θερμομόνωση. Είναι εξαιρετικά κατάλληλες για τη μόνωση περιοχών του κτηρίου που έχουν επαφή με υγρασία ή με το έδαφος, όπως τα υπόγεια. Είναι επίσης κατάλληλες για τη θερμομόνωση φυτεμένων στεγών, κάτω από το χώμα, αρκεί να εξασφαλίζεται ο άδηλος αερισμός της στέγης.

23. Foamed
Πλάκα αφρώδους γυαλιού
(του User:Masur από http://commons.wikimedia.org/)

Τα τρίμματα αφρώδους γυαλιού τοποθετούνται στο διάκενο δικέλυφων τοιχοποιιών και σε άλλα δομικά διάκενα. Σε υγρές περιοχές απαιτείται η υγρομονωτική τους προστασία.

Σχετικά άρθρα
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εφαρμογή καθαρών τεχνολογιών δόμησης είναι δυνατή σε κάθε κτηριακή κατασκευή. Προϋποθέτει τη χρήση υλικών, τα οποία: Έχουν χαμηλή Read more

ΚΑΘΑΡΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
ΚΑΘΑΡΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα υλικά, τα προϊόντα και οι τεχνολογίες δόμησης παρουσιάζουν μια τεράστια ποικιλία, που Read more

ΔΟΜΗΣΗ ΜΕ ΠΗΛΟ
1. TELIKO

Η δόμηση με πηλό ήταν η δεύτερη από τις τρεις φάσεις κατασκευής, από την Ανέλιξη, ενός περιπτέρου με ξύλινο φέροντα Read more

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΙΒΛΙΑ – ΣΥΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΕΡΓΑΣΙΕΣ Bjiorn Berge, The Ecology of Building Material, second edition, Architectural Press,Burlington, USA, 2009 Gernot Minke, Read more

ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
01

Ο όρος «πόροι» αναφέρεται στις ύλες του Πλανήτη, που χρησιμεύουν στο ανθρώπινο είδος για την επιβίωση, την αναπαραγωγή, την παραγωγή Read more

ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
10_ΚΥΚΛΟΣ ΥΛΙΚΩΝ

Η ενέργεια που εμπεριέχεται στα δομικά υλικά και καταναλώνεται στη διαδικασία της δόμησης, συντίθεται από ένα σύνολο διαφόρων μορφών ενέργειας, Read more