ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΚΥΤΤΑΡΙΝΗΣ

Οι μονώσεις κυτταρίνης παράγονται από ανακυκλωμένο χαρτί. Είναι μονώσεις πολύ διαδεδομένες διότι ανταποκρίνονται πλήρως στα κριτήρια της οικολογικής δόμησης και ταυτόχρονα η απόδοση τους είναι πολύ υψηλή, ανάλογη των μονώσεων του ορυκτοβάμβακα ή των αφρωδών συνθετικών μονώσεων.

41. thermofloc3
Πρώτη ύλη μονώσεων κυτταρίνης
(της HAGA AG, Naturbaustoffe από http://www.crcommunications.ch/)

Τρόπος παρασκευής

Οι μονώσεις κυτταρίνης παράγονται από μηχανικά τεμαχισμένο χαρτί εφημερίδων. Τα πολύ μικρά τεμάχια χαρτιού εκτίθενται σε υδρατμούς, ξαίνονται και εμποτίζονται με βορικά άλατα ή θειικό αργίλιο για να αυξηθεί η αντοχή τους στη φωτιά. Στη συνέχεια στεγνώνονται, καθαρίζονται από τη σκόνη και συσκευάζονται, με μορφή νιφάδων σε σάκους.

41. hagaflock_daemmpellets_web
Νιφάδες κυτταρίνης                                    
(της HAGA AG, Naturbaustoffe από http://www.haganatur.ch/)
42. thermofloc8
Συσκευασία νιφάδων κυτταρίνης
(της HAGA AG, Naturbaustoffe από http://www.crcommunications.ch/)

Για την παραγωγή θερμομονωτικών πλακών κυτταρίνης οι νιφάδες της κυτταρίνης συμπιέζονται με την προσθήκη υδρατμών σε πρέσες και προστίθενται πάλι υλικά πυροπροστασίας.

Περιβαλλοντικές ιδιότητες

  • Η εμπεριεχόμενη ενέργεια στις μονώσεις κυτταρίνης είναι πολύ χαμηλή, περίπου 50 kWh/m³.
  • Η πρώτη ύλη των μονώσεων κυτταρίνης είναι προϊόν ανακύκλωσης χαρτιού, το οποίο προέρχεται από ανανεώσιμους πόρους.
  • Οι μονώσεις κυτταρίνης, αφού κλείσουν τον κύκλο ζωής τους, αφομοιώνονται από το περιβάλλον.
  • Η κυτταρίνη είναι ακίνδυνη για την υγεία.

Φυσικές ιδιότητες

  • Η θερμική αγωγιμότητα των μονώσεων κυτταρίνης είναι χαμηλή, με συντελεστή λ = 0,040 – 0,050 W/(m·K).
  • Η αντίσταση στη διάχυση υδρατμών των μονώσεων κυτταρίνης είναι μ = 1 – 2. Η κυτταρίνη προσροφά από τον αέρα υγρασία και την αποδίδει εξίσου εύκολα. Εξισορροπεί την υγρασία των χώρων. Δεν προσβάλλεται από την υγρασία, ούτε από μύκητες.
  • Οι μονώσεις κυτταρίνης έχουν εξίσου καλές ηχομονωτικές ιδιότητες όσο και θερμομονωτικές.
  • Η κυτταρίνη είναι υλικό μέτριας πυραντίστασης. Με την προσθήκη αλάτων, βορικού οξέος ή θειικού αργίλιου, βελτιώνεται η πυραντίσταση και η αντοχή της σε παράσιτα.
  • Η κυτταρίνη διασφαλίζει την άδηλη αναπνοή των δομικών στοιχείων. Είναι εύκολα επεξεργάσιμη και ελαστική. Κόβεται δύσκολα αλλά θρυμματίζεται εύκολα. Έχει μικρή αντοχή σε θλίψη.
  • Η κυτταρίνη έχει χαμηλό κόστος.

Χρήσεις – κατασκευή

Οι μονώσεις κυτταρίνης είναι κατάλληλες για τη μόνωση τοίχων, στεγών και δαπέδων σε νέα κτήρια και σε αποκαταστάσεις και επισκευές παλαιών κτηρίων.

Οι νιφάδες κυτταρίνης διοχετεύονται με μηχανικούς ψεκαστήρες, μέσα από κατάλληλες οπές, σε κλειστά δομικά διάκενα της κατασκευής, όπως κάτω από το δάπεδο, μεταξύ τοίχου και εξωτερικής επένδυσης ή στέγης και ψευδοροφής. Ο ψεκασμός νιφάδων μεταξύ δύο τοιχοποιιών  παρουσιάζει κατασκευαστικές δυσκολίες. Δεν συνιστάται η χρήση κυτταρίνης ως εξωτερική μόνωση.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Συσκευασμένες νιφάδες κυτταρίνης

Ψεκασμός νιφάδων κυτταρίνης

43. thermofloc1
(της HAGA AG, Naturbaustoffe από http://www.crcommunications.ch/)
44. thermofloc9
(της HAGA AG, Naturbaustoffe από http://www.crcommunications.ch/)
45. thermofloc5
(της HAGA AG, Naturbaustoffe από http://www.crcommunications.ch/)
46. thermofloc6
(της HAGA AG, Naturbaustoffe από http://www.crcommunications.ch/)

Ο ψεκασμός της κυτταρίνης μπορεί να γίνει με διοχέτευση πεπιεσμένου αέρα ή με αναρρόφηση. Διευκολύνει την πλήρωση ακόμη και πολύ μικρών χώρων των διάκενων, καθώς και κάθε γωνιάς τους. Απαιτείται η χρήση προστατευτικής μάσκας.

46α. κυτταρίνη στεγη
Τομή στέγης με θερμομόνωση κυτταρίνης
46β. Paper_ins.
Μόνωση με εκτόξευση κυτταρίνης
(του Riisipuuro από http://commons.wikimedia.org/)

Οι μονωτικές πλάκες κυτταρίνης έχουν πάχος από 30 έως 180 mm και λ = 0,039 W/mK. Έχουν τη μορφή εύκαμπτου ελαστικού στρώματος, που προσαρμόζεται εύκολα στο σχήμα του χώρου της μόνωσης, χωρίς να αφήνει κενά.

Σχετικά άρθρα
ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΧΟΡΤΟΥ
68. gramitherm_01

Οι μονώσεις χόρτου παρασκευάζονται από τα πιο διαδεδομένα και ανθεκτικά είδη χόρτου μεγάλων χορτολιβαδικών εκτάσεων. Η μονωτική τους ικανότητα οφείλεται Read more

ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ
24. ΚΑΝΝΑΒΗ 1

Η κάνναβη κατάγεται από την Κεντρική Ασία. Είναι ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο. Αναπτύσσεται γρήγορα, Read more

ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΞΥΛΟΜΑΛΛΟΥ
1. 300178

Οι μονώσεις ξυλόμαλλου έχουν μορφή σκληρών θερμοηχομονωτικών πλακών. Είναι ευρύτατα γνωστές με το όνομα Heraklith, διότι η εταιρεία Heraklith είχε Read more

ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΙΝΩΝ ΞΥΛΟΥ
7α. 59760

Οι θερμομονώσεις ινών ξύλου είναι από τις πρώτες θερμομονώσεις που εμφανίστηκαν στην αγορά, ήδη από την δεκαετία του 1930. Μαζί Read more

ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΛΙΝΑΡΙΟΥ
47. flachs5

Το λινάρι κατάγεται από την Ασία. Φύεται ή καλλιεργείται εύκολα σε εύκρατα κλίματα. Ευδοκιμεί και στις χώρες της Μεσογείου, στην Read more

ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΣΙΚΑΛΗΣ
54. 465699_

Η σίκαλη είναι δημητριακό, γνωστό εδώ και 8.500 χρόνια στην Ασία, από όπου κατάγεται, αλλά και στη Ν.Α. Ευρώπη. Οι Read more